Bygdepride blander regnbueflagg og sørstatsflagg i et ironisk forsøk på å latterliggjøre homofobi i rånermiljøet. Bomskudd mener Salam
Nok et år må Bygdepride Ørsta/Volda velge en digital løsning. I år gjør de det med en film.
Bygdepride var et kjærkomment tilskudd til pridefamilien da de arrangerte sin første festival i mai 2018. Bygdepride ble godt mottatt og mottok Møre og Romsdal fylkeskommunes likestillingspris for 2018. Bygdepride fulgte opp med festival i 2019, men så ble det lagt kjepper i hjulene. I 2020 måtte festivalen avlyses grunnet pandemien. Det samme skjer i år.
Regnbueflagg og sørstatsflagg
Derfor trommet Bygdepride sammen til en dugnadsinnsats for å lage en film som skal vise mangfoldet og engasjementet i Ørsta/Volda under Bygdepride. Filmen, produsert av byrået Oclin i Volda, ble lansert lørdag 15. mai.
Men det som skulle bli en fest og et tidsvitne om pride på bygda, fikk fort en emmen bismak.
Et av innslagene i filmen er et bestillingsverk levert av YouTube-kanalen Planet Ørsta.
Planet Ørsta dukket opp på YouTube i mars 2020 og hebvder selv at de er en hyllest til bygdesamfunnet og kulturen som finnes der. Ifølge en nyhetssak på NRK ønsker de som står bak å være anonyme for å bevare en del av mystikken.
Innslaget Planet Ørsta har laget til Bygdepride tar tak i rånerkulturen og et miljø som ifølge Bygdepride er homofobt. Filmsnutten tar i bruk det kontroversielle sørstatsflagget, som også blandes med regnbueflagget.
Rasisme og hvit makt
Leder i Bygdepride Ørsta/Volda, Rune Sæbønes sier i en kommentar til Blikk at innslaget i Bygdepride-filmen er ment som ironi.
– Bygdepride har redaktøransvaret i denne saken. Men intensjonen vår er å ironisere over homohetsen som er i rånermiljøet.
– Den ironien ser ut til å gå over hodet til de som ikke bor i Ørsta/Volda. Hva tenker du om det?
– Sørstatsflagget er noe som brukes i rånemiljøet og vi hadde interne diskusjoner rundt dette innslaget. Vi kom til at vi ville publisere det. At det er ramsalt? Ja. Men igjen, det er ironi. Slik Bygdepride ser det, er dette en latterliggjøring av de holdningene som finnes i rånermiljøet.
Sæbønes presiserer at Bygdepride tar avstand fra all mulig form for rasisme.
– Men vi forstår at man nesten må kjenne lokalmiljøet, kjenne til rånermiljøet og at det er der homohetsen er størst, for å se ironien i innslaget.
Historieløst og respektløst
En av de som har reagert på bruken av sørstatsflagget i Bygdepride-filmen er Begard Reza, generalsekretær i Salam.
– Jeg ser hva de er ute etter, men ironien kan ikke vaske bort alt hat det flagget står for, sier Reza til Blikk.
– Høyreekstreme har brukt det flagget når de har lynsjet svarte i USA, når de har jaget minoriteter, når de kjemper mot Black Lives Matter. Flagget har i dag og historisk stått for urettferdighet, vold, segregering, slaveri og hvit makt. Jeg får bare avsmak når jeg ser det sammen med et skeivt flagg. De som vaier flagget har også drept skeive.
Er lei
At det handler om ironisering av rånerkultur, er ikke et godt argument ifølge Salam.
– På hvem sin bekostning er dette ironi? Det er et privilegium å kunne se bort i fra hva flagget står for og det har null relevans at noen rånere bruker det som et statement. Det er et privilegium å kunne å se det kun som en del av subkulturen til rånere. Å bruke det flagget i en skeiv sammenheng er ikke bare arrogant, det er historieløst og respektløst for alle som kjempet før oss, sier Reza.
– Jeg begynner å bli rimelig lei av å måtte påpeke dette innad i den skeive bevegelsen. Vi i Salam er gode på humor, men vi er stabile nok i våre antirasistiske prinsipper til at vi sier ifra når vi ser urett, også blant våre egne.
Bygdepride skal løfte skeive liv og skeiv identitet i distriktene, men når festivalen bruker symboler som sørstatsflagget, føler ikke Reza seg velkommen.
– Dette er et godt eksempel på homonasjonalisme. Dette sender et signal om at det kun er hvite homofile som er velkommen til feiringen når de bruker sørstatsflagget.