Film

Middagsselskap med komplikasjoner

En homofil universitetsprofessor i Netflixs første arabiskspråklige produksjon, klistrer Midtøstens tv-seere til skjermen.

Publisert

SJU LIBANESISKE OG egyptiske venner er samlet rundt et middagsbord i Beirut. De blir enige om åpent å dele alle oppringninger og meldinger som måtte komme denne kvelden, hvilket avslører kaskader av hemmeligheter og affærer, og at en av middagsgjestene er homofil.

Det er ikke første gang arabisk film og tv eksponerer homofile menn, gjerne karikerte som festlige og feminine. Men i regissøren Wissam Smayras film med den engelske tittelen «Perfect Strangers», humaniseres universitetsprofessoren Rabih (Fouad Yammine) når det kommer for en dag at han er homofil, ikke via gjestenes anerkjennelse, men de homofobe reaksjonene fra noen av dem.

Rabihs seksualitet er ikke det bærende temaet i filmen, men sammen med en scene der Mariam (Mona Zaki) diskret ruller av seg undertøyet før hun skal på middag med ektemannen, og en scene der en mor konfronterer datteren med funnet av kondomer i datterens veske, har den likevel skapt sterke reaksjoner over hele Midtøsten. Filmen er i seg selv full av drama, men det virkelige dramaet ble utløst etter Netflix-premieren 20. januar i år.

«Filmen har budskap og ideer som er fremmede for oss. Hvis vi lar disse tankene og denne giften spre seg, vil all moral forsvinne», mente Tamer Amin, en populær egyptisk talkshow-vert. Men moderate stemmer har tatt filmen i forsvar, hvilket har gitt næring til nye kulturkriger mellom religiøse konservative og yngre og mer liberale krefter som gjerne bruker sosiale medier til å nå ut til så mange som mulig.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS