Pride
– Et historisk vendepunkt for skeive rettigheter
Lørdag 17. september gikk EuroPride-paraden gjennom Beograds gater. Den blir omtalt som den viktigste i EuroPrides 30 år lange historie.
EuroPride-vertslandet Serbia legger en dramatisk prideuke bak seg. Mandag 12. september ble regnbueflagget heist utenfor regjeringsbygget i hovedstaden Beograd, og i løpet av uka kunne både serbere og internasjonale gjester delta på mer enn 120 skeive arrangementer. Etter internasjonalt press fikk også det viktigste arrangementet gå av stabelen: Paraden.
Og det er ingen tvil om at paradedagen ble en suksess. Ifølge tall fra European Pride Organisers Association (EPOA), anslås det at over 7000 mennesker tok til gatene i Beograd 17. september.
– EuroPride i Beograd vil gå inn i historien som et vendepunkt for lhbti+rettigheter i Serbia og den bredere vestlige Balkan-regionen. Vi viste at Pride ikke er en trussel mot noen, og mens vi marsjerte fredelig, var det ytre høyre, nasjonalister og fundamentalistiske kristne som kjempet mot politiet, sier president i EPOA, Kristina Garina.
60 motdemonstranter arrestert
På selve paradedagen, gikk den serbiske statsministeren Ana Brnabić selv god for arrangementet, men uttalte at hun ikke kunne «garantere sikkerheten til alle i Beograds gater». 7000 politifolk bevoktet arrangementet, som betyr at det var omtrent like mange politifolk som som det var deltakere i paraden.
Ifølge EPOA skal flere aktivister ha blitt angrepet da de forlot avslutningskonserten etter paraden 17. september, selv om arrangementet var bevoktet av en betydelig mengde politifolk. 60 personer skal ha blitt arrestert i forbindelse med protester mot pridemarkeringen.
– Vi må erkjenne at vanskelighetene arrangørene har møtt de siste ukene var forårsaket av provoserende uttalelser fra den serbiske presidenten, og deretter en svikt fra statsministeren og politiet i respekten for grunnleggende friheter og rettigheter. Statsministerens uttalelse kom for sent. Hun kan nå vise lederskap ved å sikre at alle de som angrep deltakerne våre blir stil for retten, sier Garina.
– Da medlemmene våre for tre år siden stemte for at Beograd skulle være vertskap for EuroPride, visste vi at det ville bli kamp og stor motstand. Men det er derfor EuroPride er så viktig, og det kan ha en transformativ effekt på en by og dens lhbti+-samfunn. Da EuroPride startet i London i 1992, var Beograd hovedstaden i Jugoslavia, et land som falt fra hverandre og havnet i borgerkrig. At 30-årsjubileet EuroPride kunne holdes her viser kraften i bevegelsen vår.
EuroPride-bråket
I slutten av august gikk den serbiske presidenten Aleksandar Vucic ut med beskjeden om EuroPride i Beograd var avlyst. Kristina Garina, president i European Pride Organisers Association (EPOA), kalte det et brudd på menneskerettighetene og sa at verken vertskapet Belgrade Pride, eller EPOA, kom til å kansellere pridemarkeringen.
Nyheten skapte sterke reaksjoner, også i Norge.
– Et Pride-arrangement skal beskyttes på lik linje med andre arrangementer. Det handler om grunnleggende menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sa Stein Runar Østigaard, internasjonal koordinator for Oslo Pride og styremedlem i EPOA til Blikk.
Tirsdag 13. september, ba bystyremedlem i Oslo og leder i Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, utenriksminister Anniken Huitfeldt om å kalle Serbias ambassadør til Norge inn på teppet. Dagen etter uttalte Huitfeldt at Norge ville ta opp kanselleringen med serbiske myndigheter.
Onsdag 15. september, to dager før paraden, uttalte serbiske myndigheter at arrangementet fikk gå sin gang. Riktignok med ny og kortere paraderute, på grunn av restriksjoner fra lokale politistyrker.
Turbulent pridehistorie
Serbias første prideparade ble avholdt i 2001. Da ble paradedeltakerne møtt med store motdemonstrasjoner.
I 2009 fikk landet sin første offisielle anti-diskrimineringslov rettet mot lhbt+personer, men paraden samme år ble avlyst. I 2010 fikk paraden gå sin gang, men de 600 paradedeltakerne måtte beskyttes mot rundt 6000 motdemonstranter av 6000 politifolk, ifølge EPOA.
Fra 2011 til 2013 ble paradene avlyst nok en gang, men i 2014 kunne Serbia igjen feire pride, slik landet har gjort siden. Det er først i år at myndighetene igjen har kommet på banen med forbud.
Vertslandet for neste års EuroPride er Malta. European Pride Organizers Association vil holde sin årlige konferanse i Torino, Italia, i begynnelsen av oktober hvor Belgrade Pride vil rapportere om arrangementet, og medlemmene vil velge verten for EuroPride i 2025.