Ber IRN ta ansvar

Publisert

Sara Mats Azmeh Rasmussen har tilbrakt den siste uken i Dublin der hun har holdt en fredelig demonstrasjon i forbindelse med Fatwarådets årlige møte. -  Det er nødvendig å sette homofili på den muslimske dagsorden i en tid hvor det skjer en bevegelse mot demokrati. Homofili skal ikke være en underordnet sak, og det blir feil å ikke ta tak i dette, og bare vente. Jeg mener at det er viktig med fysisk tilstedeværelse i Dublin i år. Det blir en beskjeden start på et langsiktig arbeid, sa Sara Mats Azmeh Rasmussen til Blikk Nett før avreise. På tirsdag fikk hun et kort møte med generalsekretæren i Fatwarådet, Sheikh Hussein Halawa. Der fikk hun beskjed om at hun led av en sykdom. Videre uttalte Sheikh Hussein Halawa at det må skilles mellom dødsstraff for homofile som "bare er syke" og dem som krever anerkjennelse/"omvender" andre, og som skal straffes med døden. - Jeg ble ikke overrasket over det han sa. Dette er det dominerende teologiske synet i islam. Men det interessante er at det har sneket seg inn en ny forståelse, å betrakte homofili som sykdom i noen tilfeller. I tidlige tolkninger ble homofili kun forstått som et valg, en handling, og ikke en medfødt tilstand, sier Azmeh Rasmussen.

-Hvilke konsekvenser har det at de kommer med slike uttalelser?

- Generalsekretæren i Fatwarådet understreket at dette var hans personlige, ikke rådets syn. Likevel er det en veldig alvorlig og uakseptabel uttalelse. Både politikere og vanlige borgere i demokratiene må vise klart at slike holdninger ikke kan tolereres. Muslimer er nødt til å lese skriften på nytt og finne nye tolkninger som legger vekt på et viktig prinsipp i islam: rettferdighet. Vi kan ikke leve med religiøse tolkninger som legitimerer drap på uskyldige mennesker.

- Ingen grunn til å vente på Fatwarådet

I møtet fikk hun også beskjed om at Islamsk Råd Norge (IRN) aldri har sendt inn et spørsmål til Fatwarådet om dødsstraff for homofile, selv om IRN selv har hevdet at de har ventet i tre år på svar. - Jeg fikk totalt sjokk. Jeg trodde de bare sa det for å bli kvitt meg, men da jeg fikk møte generalsekretæren og høre han si at de aldri har mottatt et slikt spørsmål, så tror jeg faktisk på det, sier Azmeh Rasmussen. Spørsmålet om dødsstraff for homofili ble først registrert gjennom brevet Azmeh Rasmussen hadde sendt Fatwarådet før hun reiste til Dublin. - Det positive med møtet var at temaet endelig ble satt på dagsorden på et så høyt nivå. Fatwarådet regnes som det høyeste islamske teologiske organet i Europa og selv om rådets fatwaer bare er veiledende, har de en symbolsk tyngde og sender signaler både til europeiske muslimer og lærde i muslimske land. Hun vil ikke spekulere i hvorvidt Fatwarådet noen gang kommer til å ta avstand fra dødsstraff for homofile, men oppfordrer IRN til å ta saken på alvor og vise forpliktelser på felles verdier. - Islamsk Råd må starte en seriøs diskusjon internt som kan føre til en ny og klar uttalelse som fordømmer dødsstraff for homofili. De bør innse at pressemeldingen de viser til igjen og igjen, ikke er tilstrekkelig. IRN har nå, ved generalsekretær, understreket at rådet både er etisk og teologisk uavhengig av Fatwarådet. Dermed finnes det ingen grunn til at de skal vente på en uttalelse fra det holdet. IRN må gjøre det som er riktig nå. De er nødt til å ta ansvar, oppfordrer Azmeh Rasmussen.

Trusler og vold

I løpet av de fem dagene Azmeh Rasmussen aksjonerte, ble hun både trakassert, spyttet på og truet på livet. Under fredagsbønnen toppet det seg da 50-70 personer samlet seg i nærheten av henne og en mobb på 10-15 oppførte seg både krenkende og truende. - Jeg trodde at jeg var forberedt på hva som helst, men der og da tenkte jeg at jeg ikke hadde fantasi. Det var skremmende. Jeg var skikkelig redd og skjønte at jeg var helt alene. Ikke én eneste prøvde å stoppe mobbingen.

-Hva gjorde at du stod løpet ut?

- Om jeg hadde gitt meg og forlatt stedet, ville jeg latt homofobe fanatikere seire. Hvis jeg hadde vist svakhet når mange ropte "Skam deg, svin" ville de trodd at homofile hadde en grunn til å skamme seg. Jeg klarte å holde fasaden til alle hadde gått, men etterpå satt jeg på fortauet og brast i gråt. Det var helt forferdelig. Jeg kan ikke forestille meg hvordan usikre tenåringer vil takle dette, sier Azmeh Rasmussen. Hun er videre lite imponert over det irske politiets holdninger. Etter å ha blitt truet med å bli drept og fratatt flere plakater, ringte hun både politistasjonen og nødnummeret og sa at det var akutt. Politiet dukket opp 45 minutter etterpå og en politikvinne ga Azmeh Rasmussen beskjed om at det var forståelig at muslimene ble provosert og at det tross alt var deres bønnedag. - Jeg har ikke møtt på et så ineffektivt politi. Den etiske innstillingen til politikvinnen er heller ikke noe jeg assosierer med etikken til politiet. Det sa jeg også til henne og da gikk hun bare mens mobben fortsatt omringet meg. forteller Azmeh Rasmussen. Islamsk Råd Norge har ikke besvart Blikks henvendelser.

Les også:

- Til Dublin i protest- Støtter Rasmussen

Powered by Labrador CMS