FRI Vestland
– Det har jeg ikke hørt noe om
FRI Vestland jobber for å få til et aktivitets- og møtested for skeive organisasjoner i Bergen. Det har gått byrådsleder Eduardo Hans Andersen hus forbi.
I et intervju med Blikk fortalte Torgeir Toppe, leder for FRI Vestland, at de bruker store summer på kontorleie på det private markedet. De har jobbet for å få Bergen kommune til å hjelpe dem med lokaler som også kan fungere som skeivt aktivitets- og møtested.
I den nye handlingsplanen, «Regnbuebyen Bergen. Plan for kjønns- og seksualitetsmangfold 2023-2027», som er sendt ut på høring er det mange gode tiltak, men støtte til de skeive organisasjonene i form av lokaler er ikke blant dem.
Når Blikk kontakter byråd for kultur, frivillighet og inkludering, Eduardo Hans Andersen, så har han aldri hørt om ønsket fra byens skeive organisasjoner.
– Dette ønsket er helt nytt for meg, og har ikke blitt fanget opp i det hele tatt, sier Andersen til Blikk.
– Men det er stiller vi oss positive til og tar gjerne en samtale med FRI og de andre skeive organisasjonene i Bergen. Jeg har vært på besøk hos dem og vet at lokalene ligger i et dyrt område av byen.
– Så det er bare for FRI å ta en telefon til byråden, så ordner det seg?
– Haha, nei jeg sa at vi stiller oss positive til det, men så må vi jo se på økonomien og hva som er mulig å gjennomføre, sier Andersen.
– Men vi har en tett dialog og fruktbart samarbeid og av alle gruppene jeg som byråd representerer, har de skeive organisasjonene vært de jeg har mest kontakt med.
– Du viser til økonomi, men blant tiltakene i handlingsplanen foreslås det at Bergen skal søke om å være vertskap for Europride 2027. Det er en dyr affære?
– Det kom inn som et ønske fra Byrådet i Bergen om at vi skulle søke. Handlingsplanen er på høring til 6. september, og så skal den behandles i bystyret før den vedtas, så får vi se om forslaget om å arrangere Europride får støtte, sier Andersen som påpeker at innspillet fra FRI om lokaler kom vel sent til byrådets budsjettbehandling som allerede er i full gang.
– Men hvis Europride skal bli noe av, så ligger det penger der?
– I politikken er det alltid en dragkamp om penger, så vi får se, men først og fremst må vi ta en prat sammen så det blir klargjort hva de skeive organisasjonene ønsker. Det er viktig for Bergen å være en inkluderende og på den måten skape en bedre by, sier byrådet, som forteller at tiltakene i den forrige handlingsplanen for seksualitet- og kjønnsmangfold ble fulgt opp med midler til både skeive organisasjoner og byens Pride-festival, Regnbuedagene.
– Med den nye handlingsplanen følger det også med penger, forsikrer Andersen, som synes det er bra at kommunenes skeive satsning følges med på.