
Lovedown i Bergen
Programmet for årets Regnbuedagene i Bergen er klart. I år kan hele landet delta, fra sin egen stue. Se hele programmet på Blikk.
Regnbuedagene skulle gå av stabelen fra 30. mai til 6. juni, men som følge av korona-utbruddet ble årets festival avlyst. Men fortvil ikke. Strømmefestivalen Lovedown sørger for pride i Bergen.
Opprinnelig stod det om lag 80 ulike arrangementer på programmet til årets Regnbuedagene i Bergen. Men så rammet korona-utbruddet festivalen. Pride Park, som de siste to årene har blitt arrangert på Festplassen, ble også avlyst.
Regnbuedagene er ikke den eneste pridefestivalen som måtte ta grep og tenke nytt. Oslo Pride og pridefestivaler i hele landet, samt internasjonalt, er avlyst eller utsatt.
Jeg skal ikke legge skjul på at stemningen har vært svært nedtrykt.
Joakim Aadland
I Bergen har arrangørene vært i tenkeboksen siden april og nå har de kommet opp med digitale løsninger og sørger for at hele landet nå kan ta del i festivalen. Men det har vært tunge tider for staben i Regnbuedagene.
- Jeg skal ikke legge skjul på at stemningen har vært svært nedtrykt, og det var vanskelig for mange hos oss å holde motivasjonen oppe da usikkerheten rundt årets festival og koronaviruset var på sitt verste i mars og april, sier festivalsjef Joakim Aadland til Blikk.
- Nå er stemningen derimot helt på topp, og vi er utrolig stolt og fornøyd over det programmet vi nå lanserer i samarbeid med en rekke andre aktører. Så er vi også svært spent på hvordan pride vil fungere i dette formatet, og eventuelt hva vi skal ta med oss videre i 2021.
Lovedown – en strømmefestival
Strømmefestivalen går av stabelen 4. til 6. juni og alle arrangement blir tilgjengelig via Facebook. Det betyr at dørene ikke åpnes for publikum.
- For årets digitale festival har vi valgt å ikke ha noe publikum på våre arrangementer på Ole Bull Scene, men vi er veldig glad for at flere steder i Bergen nå blir med på feiringen og skaper møteplasser hvor vi kan være sosiale fysisk, beroliger Aadland.
- På Den Nationale Scene kan man se to forestillinger i Teaterkjelleren, Fincken åpner omsider dørene onsdag 3. juni, og på både Snekkerbakken på Festningen, Det Akademiske Kvarter og Storm Bar kan man møtes og være sammen under regnbueflagget, sier Aadland og legger til,
- Det blir jo ikke det samme som om å møtes i store folkemengder i Pride Park, paraden eller på fester, men jeg håper folk benytter anledningen til å skape mindre intime og inkluderende feiringer med både venner og familie, sier Joakim Aadland til Blikk.
Global Pride
I likhet med pridefestivaler over hele verden har også Regnbuedagene sluttet seg til den verdensomspennende pridemarkeringen Global Pride 27. juni som er organisert av EPOA - European Pride Organisers Association og InterPride.
Årets parade går fra Bergens gater til stuen din med paradesending. Lørdag 27. juni sender Regnbuedagene i Bergen et spektakulært paradeshow direkte fra Ole Bull Huset.
Det to-timers lange morgenshowet vil by på konserter og andre kulturelle innslag, appeller og hilsener, underholdende samtaler med kjente og kjære, glitter og regnbuer! Showet streames direkte på festivalens Facebook-side og nettside fra kl. 10 til 12.
Paradesendingen vil også ha som formål å samle inn penger for å styrke rettighetsarbeidet for personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet i Polen gjennom å støtte deres pride-festivaler. Alle innsamlede midler den dagen vil gå uavkortet til formålet gjennom organisasjonen European Pride Organisers Association.
For fullstendig program og oppdateringer, sjekk: bergenpride.no
Les også
-
Pluss
Et lappeteppe av skeiv historie
Den Kvinnliga Medborgarskolans utopiske prosjekt fra 1920-tallet inspirerer fortsatt skeive kunstnere.
-
Pluss
Skogsarbeideren
For kunstneren Åsa Elzén representerer Fogelstadgruppens arbeid en mulighet for lesbisk cruising. Selv gjør hun skogen til et kunstverk.
-
Pluss
Ny duo gjør countrymusikken enda skeivere
Den ene halvdelen av albumaktuelle Torres & Julien Baker hadde egentlig håpet at de ikke trengte å snakke så mye om identitet lenger. Men verden endret seg. Igjen.
-
– Jeg ble overrasket over at min kronikk skapte så store reaksjoner i kommentarfeltet
Bjørn Halvard Berget skrev innlegget «Ut av et skap og inn i flere skuffer». Nå spør han: Skal vi bare høre på skarptromma?
-
Beforefrances i ny singel: Mistet troen på Gud
Den skeive duoen Beforefrances er ute med sangen «Cruisin’ for a Bruisin’». Snart kommer album.
-
LHBT-forkjempere bekymret etter britisk avgjørelse om kjønn
Høyesterett i Storbritannia har bestemt at ordet «kvinne» skal forstås som «biologisk kvinne» i landets likestillingslov. LHBT-aktivister er alvorlig bekymret.
-
Skolebyråder: Å forby pride-flagget er ikke nøytralt
Skolebyrådene i Bergen, Trondheim og Oslo har gått sammen mot KrFs forslag om å forby pride i skolen.
-
Norgesaktuelle Billie Eilish: – Jeg hatet navnet mitt
Billie Eilish hatet navnet sitt da hun vokste opp – og drømte om å hete noe mer jentete.
-
Pluss
Kim Wigaard: Fansen er en motgift mot hetsen
Maskoramavinner, stjernekampdeltaker, dirigent, og dragdronning Kim Wigaards fanskare strekker seg fra 0 til 100 år. De fungerer som motgift mot hets.
-
Britisk høyesterett: Ordet «kvinne» betyr «biologisk kvinne» i likestillingslov
I en sak om likestillingsvern har høyesterett i Storbritannia bestemt at ordet «kvinne» skal forstås som «biologisk kvinne» i landets likestillingslov.