Per Knutsen debuterte som forfatter i 1976. Han har siden skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker og flere voksen-romaner. Hans siste bok handler om Teo, en homofil tenåring som ikke så lett lar seg kue av omgivelsene.
Per Knutsen debuterte som forfatter i 1976. Han har siden skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker og flere voksen-romaner. Hans siste bok handler om Teo, en homofil tenåring som ikke så lett lar seg kue av omgivelsene.

Tirsdag 19. oktober er Litteraturhuset i Bergen stedet å være for å høre om skeiv litteratur

Når forfatter Per Knutsen skal samtale med Henning Bergsvåg på Litteraturhuset i Bergen, er tema løselig fastsatt til hans eget forfatterskap, og hvordan det å være homo slår inn i skrivingen hans spesielt, og om det skeive i litteraturen generelt.

Publisert Sist oppdatert

.

I vår tid står bokstavene PK for politisk korrekthet. Per Knutsen befinner seg ikke helt i den kategorien. Han skriver om mennesket slik det er, ikke slik det burde være. I han siste bok er tenåringen Teo hovedperson. Teo er homo. Det er ikke et problem, verken for ham eller venneflokken. Stefaren derimot, skaper betydelig skade.

– Bøkene mine blir ofte karakterisert som «homo-litteratur», det er selvsagt sant, men også litt irriterende, for jeg skriver jo om mennesker, sier Per Knutsen.

.

Hva er skeiv litteratur?

Likevel er det «noe» med litteratur skrevet av mennesker som identifiserer seg som homofile eller skeive som slår inn i skrivingen. Dette «noe» vil andre som deler utenfor-posisjonen oppfatte og relatere seg til. Men det er vanskelig å sette fingeren på hvordan eller hvorledes «det skeive» i litteraturen oppstår og ter seg. En ting er selvsagt direkte skildringer av mennesker av samme kjønn som har intime og følelsesmessige relasjoner.

Disse menneskene og situasjonene kan likevel mangle dette «noe», om skaperen ikke deler eller er på innsiden av sine karakterers erfaringer.

­­– Jeg husker at jeg tenkte at jeg kunne se at regissøren av «Brokeback Mountain» var en streit mann, sier Per Knutsen.

– Hva mener du?

– Det var noe i måten han skildrer intim-kontakten mellom hovedpersonene på i deres første fysiske samvær, sier forfatteren, og tenker på sex-scenen mellom karakterene Ennis Del Mar og Jack Twist, spilt av Heath Legder og Jack Gyllenhaal i den feirede homo-filmen fra 2005.

– Hvorfor er det viktig å snakke om skeiv litteratur?

– Jeg er alltid en homo-mann som skriver og jeg har holdt meg unna å skildre relasjoner mellom menn og kvinner, jeg har skrevet fra kvinners og jenters perspektiv, men å skrive fra en hetero-manns ståsted er vanskelig for meg.

Det finnes altså en annen klangbunn i det man kaller skeiv litteratur enn det gjør i kultur-uttrykk som skildrer livet fra et ståsted innenfor det hetero-normative.

Å forsøke å sirkle inn hva det er og hva som gjør kultur-uttrykk skeive, er interessant også fordi det peker på hva som mangler i hovedkulturen.

Den som besøker Litteraturhuset i Bergen tirsdag 19.10 kl. 19.00 kan høre Per Knutsens tanker om hvordan det er å skrive som en homofil mann og hvordan det skeive nedfeller seg i litteraturen.

Per Knutsen (70) er forfatter av en rekke bøker. Arrangementet på Litteraturhuset i Bergen er i anledning Knutsens siste roman, «Nakken vil ikke bøye seg», nylig utgitt på Cappelen Damm forlag.

Klikk her for mer informasjon om arrangementet.

.

Powered by Labrador CMS