Europas skeive hovedstad

Den skeive kulturen blomstret under Weimarrepublikken før den ble utryddet av nazistene. I dag har Berlin gjenerobret statusen som Europas lhbt-hovedstad.

Publisert

Nabolagene Schöneberg og Kreuzberg i Berlin utmerket seg på 1920-tallet, den gang som nå, som bydeler med et rikt og pulserende homoliv. Til tross for datidas finanskrise og kriminalisering av homoseksuelle, skal det ha vært mer enn 100 forskjellige møtesteder her, fra berømte Eldorado til kvinnedansehallen Zur Manuela, i tillegg til store ballkvelder organisert av en rekke skeive organisasjoner.

Forfulgt og fengslet

Så tidlig som i 1897 hadde den tyske legen, sexologen og lhbt-forkjemperen Magnus Hirschfeld (1968 – 1935), stiftet verdens første organisasjon som jobbet for avkriminalisering av homoseksuelle. Paragraf 175 i den tyske straffeloven forbød homoseksuelle handlinger mellom menn, men Wissenschaftlich-Humanitäre Komitee (Den vitenskapelige-humanitære komité) lyktes ikke med dette i Hirschfelds levetid.

I 1932 ble paragraf 175 opphevet av riksdagen, men på grunn av Hitlers maktovertakelse i 1933 trådte aldri lovendringen i kraft. I stedet ble paragraf 175 skjerpet. Mellom 1933 og 1945 ble nesten 100.000 menn arrestert mistenkt for brudd på paragraf 175. Halvparten av dem ble fengslet.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS