Foto

En boks med private fotografier har tatt internett - og gallerier - med storm

I sommer stilles Marie Høeg og Bolette Bergs bilder ut i Berlin. BLIKK ble med på workshop inspirert av de norske lesbeikonenes 130 år gamle hemmelighet.

Kunstner Paulina Tamara (t.h..) og mangfoldskurator Pål Henrik Ekern fra Preus Fotomuseum på plass i Berlin. På veggen kan man se Marie Høeg posere i herreklær sammen med sin bror ikledd kvinneklær.
Publisert Sist oppdatert

Marie holder et fast grep om årene, mens Bolette lener seg tilbake i båten.

Den iscenesatte roturen, fotografert i kulissene i parets fotostudio i Horten på slutten av 1800-tallet, er ikke bare oppsiktsvekkende fordi Marie har på seg herreklær - men at begge poserer med giftering.

– Det er tydelig at de utfordret samtiden de levde i. Disse bildene var private, men det var ikke vanlig at kvinner hadde kort hår eller røykte sigaretter, slik Marie gjorde offentlig, så de var absolutt modige, mener Alihan (30), fra Tyrkia.

Alihan var en av deltagerne på workshoppen i helgen. Han syns de norske fotografene var modige, moderne og levde forut sin tid.

– Forut for sin tid

Han var en av deltagerne under helgens workshop i Berlin, i forbindelse med utstillingen «LIKE A WHIRLWIND - Die Genderplays von Marie Høeg & Bolette Berg».

På galleriet f³ – freiraum für fotografie i Kreuzberg fikk han og andre berlinere utforske og lære mer om det norske fotografparet, før de selv skulle ta eller gjenskape bilder i Marie og Bolettes ånd.

– Jeg tenker at de levde et liv forut for sin tid. Når jeg ser på bildene deres føles de moderne, de kunne vært tatt for fem år siden, med et sort-hvitt filter. Det er som en tidsmaskin til «queer life» for mer enn 100 år siden, fortsetter Alihan, og fortsetter;

 – I min hverdag her i Berlin prøver jeg også å viske ut det binære i måten jeg kler meg på, så det gjorde at jeg hadde lyst å være med på dette.

Anna (36) fra Ukraina (på nederste trappetrinn) ville gjenskape et av Høeg og Bergs motiver som vises i utstillingen i Berlin, og får hjelp av Paulina Tamara og Pål Henrik Ekern å ta bildet.

Lesbiske forbilder

Det er den norske kunstneren Paulina Tamara som holder i workshopen sammen med Pål Henrik Ekern fra Preus Fotomuseum.

– Jeg ble kjent med Marie og Bolette da jeg gikk på fotoskolen. Det var ikke så så mange lesbiske fotografer å forholde seg til, utenom Lill-Ann Chepstow-Lusty, forteller Tamara.

I et eget prosjekt har hun «limt» seg selv inn i de originale bildene til Høeg og Berg, og skapt en dialog mellom fortid og nåtid. Og gjennom flere workshops, slik som denne i Berlin, har Tamara introdusert paret til norsk ungdom de to siste årene.

Bildene fra disse prosjektene håper Preus Fotomuseum å kunne presentere som en utstilling på sikt.

– Som Oscar Wilde sa, «gi en mann en maske, og han vil vise sitt sanne jeg». Når man opptrer for kameraet, kommer mye sannhet frem. Spesielt for oss som er skeive kan det ofte være lettere å «leke sant» enn å «fortelle sant», forteller Paulina om sin erfaring med fotoprosjektet.

Skapte sin egen verden

Fra 1895 til 1903 drev Marie Høeg og Bolette Berg et tilsynelatende vanlig fotostudio i Horten. Men etter stengetid skapte de en egen verden bak lukkede dører.

Gjennom sitt kamera utforsket og snudde de opp ned på samtidens kjønnsnormer. De skapte en serie bilder hvor de blant annet leker med kjønnsidentiteter, som regel med Marie som poserer og Bolette bak kameraet.

Bildene var ikke ment for offentligheten. Negativene ble funnet i tre små esker, markert «Privat», etter deres død.

Privat! En av de originale boksene som ble funnet med glassnegativer står på utstilling hos f³ – freiraum für fotografie i sommer.

Kunstnerisk leder i f³ – freiraum für fotografie, Katharina Mouratidi, mener at materialet er så unikt at det fortjener et publikum.

– Det finnes bilder av «crossdressing» fra denne tiden, men i hovedsak av menn som har på seg stereotypiske kvinneklær. Det som er spesielt med Marie og Bolettes bilder er at det ikke bare er ett eller to fotografier, men et stort og omfattende arbeid.

– De var virkelig dedikerte i sin utforsking og lek med kjønnsidentitetene. Dette er helt unikt både kunst- og fotohistorisk. Det er veldig viktig å vise frem i dag, for å forstå hvilke rettigheter lhbtq+-miljøet har kjempet for i så lang tid, mener hun.

Skeiv sommertradisjon i Berlin

Mouratidi kom selv ut på 90-tallet, og hun kan forestille seg hvor vanskelig det må ha vært hundre år tidligere.

– Det er viktig å huske vår egen historie. Marie og Bolette hadde ikke en gang stemmerett som kvinner. Og i det perspektivet er ikke 100 år så veldig lenge siden, legger hun til.

Marie Høeg og Bolette Bergs utforskning og lek med kjønnsidentiteter har skapt begeistring verden over. Skal du til Berlin under Pride denne måneden finner du de norske lesbeikonene i Kreuzberg. Utstillingen står til 25. august.

Høeg og Berg var ikke bare fotografer, men også stemmerettighetsaktiveldigvister og politisk aktive kvinner. Marie Høeg stiftet Horten Diskusjonsforening, Norges eldste politiske forening for kvinner som eksisterer den dag i dag.

Det er ingen tilfeldighet at utstillingen, som åpnet i juni og står til 25. august, har et skeivt tema.

– Det er en tradisjon vi har å stille ut bilder av anerkjente skeive fotografer under sommeren, i tilknytning til Berlin Pride som holdes i juli. Dette har vi gjort hver eneste sommer siden galleriet åpnet for syv år siden, forteller Mouratidi.

Tolkes stadig på nytt

Marie Høeg og Bolette Berg jobbet og levde sammen, men i sin tid var de ikke åpne om sitt forhold til omverdenen. Likevel, vennene deres visste mer enn vi kanskje først trodde. På noen av bildene deres dukker familiemedlemmer opp, blant annet Maries bror, kledd i kvinneklær.

Bildene ble første gang vist offentlig for 30 år siden, og allerede da ble de tolket inn i en skeiv kontekst, forteller Pål Henrik Ekern som er mangfoldskurator hos Preus Fotomuseum.

– Bildene blir hele tiden reaktualisert ettersom samtiden forandrer seg. Nå tolkes de også inn i en transkontekst, selv om slike begreper ikke eksisterte i deres samtid.

Marie Høeg og Bolette Bergs utforskning og lek med kjønnsidentiteter har skapt begeistring verden over. Skal du til Berlin under Pride denne måneden finner du de norske lesbeikonene i Kreuzberg. Utstillingen står til 25. august.

Bildene har fått stor oppmerksomhet globalt, og blitt stilt ut på en rekke utstillinger i Europa og USA, og nå har de altså funnet veien til Berlin.

10. Juli arrangerer f³ – freiraum für fotografie en egen Pride-kveld, med guidet tur og drinker.

Om veien er kortere til Horten enn til den tyske hovedstaden kan man også få et innblikk i Marie og Bolettes verden om man besøker Preus Fotomuseum på Karljohansvern.

Der har museet viet et eget rom til fotografene, hvor man kan se et utvalg av deres private bilder, samt låne tidsriktige klær og selv leke med kjønnsidentiter foran sitt eget kamera.

Paulina Tamara (t.v.), workshop-deltager Alihan og Pål Henrik Ekern foran galleriet f³ – freiraum für fotografie som har viet sommeren til Høeg og Berg.
Powered by Labrador CMS