Skeivt kulturår

Hyllet Norga med benk

Norges første dragartist, Bernhard «Norga» Munkerud, kom fra Nesodden. Nå hylles han med en minnebenk.

«Kanskje noen får en kjæreste på akkurat denne benken», sier Maria, elev i 8. klasse på Bakkeløkka ungdomsskole.
Publisert

Onsdag 15. juni, utenfor flerbrukshallen på Bakkeløkka, markerte Nesodden kommune Pride sammen med rektor Ole Kristian Hauan og hele 8-trinn ved Bakkeløkka ungdomsskole.

Kommunedirektør Wenche Folberg og kommunalsjef Esther Gilen holdt taler, og avduket den «skeive benken» til minne om Bernhard «Norga» Munkerud (1901-1972), Norges første dragartist.

Bakkeløkka ungdomsskole legger ned mye arbeid i å undervise om kjønns- og seksualitetsmangfold, og skolegården var fylt med interesserte elever. De fikk også høre tidligere ordfører i Frogn, Bjørn Loge, fortelle litt om hvordan det var å vokse opp på Fagerstrand som naboen til Norges første dragartist. Skolens rektor, Ole Kristian Hauan, hadde for anledningen på seg finstasen, supplert med slips og hatt i regnbuens farger.

Lokal vri

Plakett på den skeive benken, til minne om Norges første dragartist, Bernhard Munkerud.

Benken er designet og laget av Hagespesialisten AS på Nesodden, som var raske med å ville donere en gave til markeringen. Benken har blitt designet og laget av lokale håndverkere, og er i furu og cortenstål.

«Vi er opptatt av å se mennesker for den de er, og at vi kan være med på å skape gode møteplasser som igjen kan gi større åpenhet, er fint å være med på. Vi syns vi skylder ungdommen dette», sier Torgeir Koteng, eier og daglig leder i Hagespesialisten AS

Nesodden kommune ga Bakkeløkka ungdomsskole to bøker til biblioteket, skrevet av Daisy Sælen Hafstad. Boken heter «Parykker, stiletter og frigjøring - Historien om norsk dragshow», og der man kan lese mer om Bernhard Munkeruds liv.

20. juni var det Skeiv prat i den nye salen på Nesodden bibliotek. Den skeive praten tok utgangspunkt i Nesoddens egen sønn Bernhard «Norga» Munkerud og hans allsidige liv.

2022 er Skeivt kulturår og 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Det er i år 50 år siden Bernhard Munkerud fra Fagerstrand på Nesodden døde. Under artistnavnet «Norga» opptrådte han rundt omkring i Europa i mellomkrigstiden. Han regnes som Norges første dragartist.

Under den skeive praten ble det vist historiske filmklipp fra NRK om Munkerud, som var en allsidig person og blant annet var butler for den amerikanske skuespilleren og sangeren Judy Garland. Munkerud fremsto på videoen som ble avspilt som en lystig kar med god sans for humor.

Fra venstre kommunedirektør Wenche Folberg, rektor Ole Kristian Hauan, Bjørn Loge, tidligere nabo til Bernhard Munkerud, kommunalsjef Esther Gilen og Torgeir Koteng, eier og daglig leder i Hagespesialisten AS.

Inkluderende plasser

Høydepunktet var en panelsamtale, ledet av journalist og høyskolelektor Jon Martin Larsen. I debatten deltok tidligere ordfører i Frogn Bjørn Loge, som vokste opp med Munkerud. I tillegg fortalte to arkitekter, Eirik Stokke og Espen Heggertveit, om skeive og trygge møteplasser.

«Det er viktig at når vi skal utvikle sentrum på Tangen og Fagerstrand at vi viser med all tydelighet at vi ønsker inkluderende plasser», sa ordfører på Nesodden Cathrine Kjenner Forsland.

Hun deltok også i samtalen. Ordføreren bet seg spesielt merke i at Munkerud sa i den avspilte videoen at han ville tilbake til Nesodden da han ble gammel.

«Jeg ble glad da han ønsket å komme tilbake til Nesodden og å bli gammel her. Det tenker jeg er noe vi skal strekke oss mot. Nesodden skal være et godt sted å leve livet sitt og et godt sted å bli gammel for alle.», sa Kjenner Forsland blant annet fra scenen.

Hun fortalte også at hun ønsker at mangfold skal være noe som kjennetegner Nesodden.

Powered by Labrador CMS