Beruset av pride

Publisert

Skeiv Ungdoms Different-fest byr på heftig klubbstemning og artister som Erlend Bratland og dj Tigris. Per Sundnes er hentet inn som seremonimester og alt ligger til rette for en fest som ruser deg på alt annet enn rusmidler. Tidligere denne uka arrangerte Skeiv Ungdom paneldebatt på Pride Hose om skeive og rus. I en kronikk på Blikk Nett skriver Skeiv Ungdom-leder Eirik Rise: «Som et velsmurt maskineri går pride rundt med alkohol som smøremiddel. Hvordan ble det typisk skeivt å ruse seg? Og hvem tjener egentlig på det?»

Opptatt av rus

Mangelen på rusfrie alternativer under Oslo Pride er reell, men Skeiv Ungdom tar ansvar og arrangerer en fullverdig klubbkveld for all opp til 30 år. Med på laget har Skeiv Ungdom den kjente NRK-profilen Per Sundnes, som mer enn gjerne takket ja til å være festfikser.– Jeg har egentlig aldri tenkt på at skeive arrangementer dreier seg om rus, sier Per Sundnes til Blikk Nett.– Jeg tuller ikke. Jeg ikke sett sammenhengen mellom rus og det skeive, men jeg forstår jo nå at det er slik, sier Sundnes og legger til at det bare skulle mangle at det også finnes rusfrie alternativer i en pridefeiring. Skeiv Ungdom-leder Eirik Rise forteller at organisasjonen er opptatt av rus,– Men i omvendt forstand selvsagt. Vi skulle helst sett at det var flere rusfrie møteplasser for alle, også for dem som er eldre enn 30 år. Når alt vi gjør i fellesskap inkluderer en pils eller alkohol, så ødelegger det mye for det mangfoldet vi ønsker å ha i miljøet.

Trygg møteplass

Når Skeiv Ungdom først skal arrangere en rusfri fest under Oslo Pride er det viktig at det blir et fullverdig alternativ.– Ofte fremstår rusfrie arrangementer og fester som et b-produkt, så derfor slo vi til og kontaktet Per Sundnes, som så hjalp oss å bokke artister som Erlend Bratland og det kan hende det kommer en surprise artist, men det vil vi ikke avsløre helt enda. I tillegg spiller også dj Tigris, så Different blir et skikkelig party med alt som hører med av lyd, lys og laser, sier Rise. Different arrangeres på SubScene i Oslo sentrum og det er ventet stor pågang av festglade.– Vi kommer ikke unna de tragiske drapene i Orlando, Florida, og med den hendelsen i bakhodet ser Skeiv Ungdom det som ekstra viktig å bygge trygge møteplasser slik at skeive fortsatt kan feste sammen. Vi skal feire livene våre som skeive, og samtidig feire dem vi mistet, sier Rise til Blikk Nett.

Starten på noe stort

Da Per Sundnes, som nylig fylte 50 år, vokste opp i Bodø, fantes det ikke noe som het Skeiv Ungdom. Men selv om han gjerne skulle hatt muligheten til å møte andre skeive ungdommer den gang, så har han klart seg bra, mener han selv.– Det fantes knapt en åpen homo i media, og dukket de opp var det noe man æsjet seg over, sier Sundnes og forteller at han svarte ja med en gang Skeiv Ungdom tok kontakt.– Jeg elsker slike tiltak og jeg har et stort nettverk av artister og andre folk jeg kan spørre om hjelp fra. Hadde det vært opp til meg hadde Different-festen blitt enda større enn det vi får til i år. Men vi får se på dette som starten på noe som vil vokse seg større år etter år.

Viktig å støtte Skeiv Ungdom

Erlend Bratland svarte også ja med en gang Pers Sundnes tok kontakt.Mange husker Erlend Bratland som 16-åringen med blått hår, piercings og sminke som vant Norske Talenter på TV2 i 2008. Siden ble det plateutgivelser og deltakelse i Melodi Grand Prix 2015 hvor han kom på 2. plass med låta «Thunderstruck». Oppvokst i Kvinnherad var Bratland en ung skeiv som ikke passet inn.– Jeg er veldig for at folk skal få gjøre hva faen de vil – og derfor synes jeg det er viktig å støtte opp om Skeiv Ungdom og Different-festen, sier Erlend Bratland til Blikk Nett. Bratland hadde heller ikke tilgang på noe som ligner Skeiv Ungdom da han tok sine første skeive steg ut i verden.– Nå er det ikke så lenge siden jeg var ung da, påpeker Bratland.– Men selv da fantes det ikke noe som ligner på det tilbudet Skeiv Ungdom representerer i dag. Jeg reiste tidlig til Oslo for å møte andre som meg – for det er viktig når man ikke passer inn i verden. Og det vil alltid være slik at skeive trekkes dit hvor andre skeive finnes, og desto viktigere blir det da med trygge møteplasser hvor ikke alt handler om rus, sier Bratland.

Different på SubScene

Ifølge en undersøkelse Skeiv Ungdom gjennomførte blant sine medlemmer på et kunnskapsseminar opplever mange skeive et drikkepress.– Men de som har Skeiv Ungdom som sin primære møteplass opplevde mindre drikkepress enn andre. Det handler igjen om trygge møteplasser. Det at vi har lagt festen til SubScene er heller ikke tilfeldig sier Rise. – SubScene er en kjent møteplass for rusfrie arrangementer og det er en arena hvor folk får være seg selv. I tillegg til heftig klubblyd og lys vil det være tilbud om body paint på festen – og publikum oppfordres til å være kreative i uttrykket. Men dj Tigris serverer klubbmusikk i et bredt sjangerutvalg, skal Erlend Bratland holde en minikonsert.Dørene på SubScene i Rosenkranz gate 17 åpner kl. 19.30 og programmet starter kl. 20. Mer info finner du her: Different – Pridefesten 2016