Bianca Del Rio til Regnbuedagene

Publisert

Regnbuedagene i Bergen har skutt gullfuglen til årets festival. I dag ble det kjent at vinneren av RuPaul’s Drag Race sesong 6, Bianca Del Rio opptrer på festivalen. – Vi har booket Bianca Del Rio først og fremst fordi hun er en grensesprengende komiker som tør å si mye – og for Regnbuedagene handler det også om å sprenge grenser, sier Joakim Aadland i Regnbuedagene til Blikk Nett. Aadland håper også å trekke flere til festivalen.– Det er klart. Vi ønsker å trekke til oss et helt nytt publikum også, i tillegg til de flotte gjestene vi har vært år. Med et så stort navn får vi vist fram festivalen til enda flere folk. Nyheten har Regnbuedagene gått å båret på siden før jul, men i dag var endelig alle ting på plass.– Bianca Del Rio har mange fans i Norge og vi vil gi fansen det de ønsker. I tillegg har hun aldri vært i Norge før og nå er det på tide - og da må jo Bergen være først, sier Joakim Aadland. Regnbuedagene 2016 arrangeres av LLH Bergen og Hordaland og er den syvende i rekken når den går av stabelen i Bergen 4. til 11. juni. Fjorårets festival ble avsluttet med 3000 deltakere i paraden og et forrykende show med Willam Belli fra RuPaul’s Drag Race. Regnbuedagene 2016 følger opp fjorårets suksess og satser på 5000 deltakere i paraden. Festivalen samarbeider med de internasjonale Hansadagene, som returnerer til Bergen for første gang på 20 år. Det innebærer at sentrum er stengt for biltrafikk og byens innbyggere er klare for en folkefest.

Klovn i kjole

Årets store artist er selveste Bianca Del Rio, kjent fra RuPaul’s Drag Race sesong 6.Bak karakteren Bianca Del Rio finner vi 40 år gamle Roy Haylock som tidlig ble en publikumsfavoritt i reality serien og ikke minst beryktet for sin skarpe tunge og karakterdrap på de andre deltakerne. Det gikk som det måtte gå og Bianca Del Rio gikk av med seieren. Bianca Del Rio startet karrieren i New Orleans i 1998 og omtaler seg selv som en «klovn i kjole». Haylock har en karriere som kostymedesigner og lang erfaring som scenekunstner, både som komiker og skuespiller. Da han blandet disse komponentene var Bianca Del Rio født. Etter Ru Paul’s Drag Race la Bianca Del Rio ut på vinnerturné med showet Rolodex of Hate og spilte for fulle hus over hele USA. Rolodex of Hate har også tatt Bianca Del Rio til Europa og showet hadde premiere på videokanalen Vimeo tidligere denne måneden. Alle som har sett Drag Race vet at Del Rio ikke er nådig, hverken mot publikum eller andre kjente stjerne – seg selv sparer hun heller ikke.«Jeg er en mann med parykk som stappet pikken min i en strømpebukse, og dere kom for å se meg,» forklarer Bianca Del Rio i Rolodex of Hate og setter tonen med det samme:«Dere bør ha humoristisk sans! Skjønner dere? Det ække så seriøst det her.»

Not Today Satan

Til Regnbuedagene i Bergen har Bianca Del Rio et splitter nytt show i bagasjen. Showet har fått det klingende navnet Not Today Satan – en replikk Del Rio brukte mye I Drag Race. Stand up-komikere i drag er en minoritet i stand up-miljøet. Bianca Del Rio er et unntak. Hun mimer ikke til andre artisters musikk, og synge med sin egen stemme er uaktuelt. Hun stoller på sin egen skarpe tunge og frekke vitser – og det fungerer. Tidligere i år plasserte underholdningsmagasinet Variety Bianca Del Rio på listen «10 comics to watch for». Del Rio er ikke redd for å legge seg ut med kjendiser, og både Caitlyn Jenner og resten av Kardashian-familien har fått så hatten passer. I en intervju med Advocate tidligere denne måneden langet Del Rio ut mot Donald Trump og hans forsøk på å bli USAs neste president.«Han får meg til å se myk og feminin ut. Han får parykken min til å se naturlig ut. Men altså, vi må se på fakta. Her er det en mann som lener seg tilbake og sier at USA ikke skal slippe inn innvandrere – mens alle konene han har hatt er utlendinger!» sier Del Rio til Advocate.Politikk og drag Da Margaret Cho besøkte Oslo og Latter nylig var det med showet The PsyCho Tour – et show med skarp politisk humor. Det er en retning Bianca Del Rio også har valgt i sitt nye show. Not Today Satan tar blant annet for seg presidentvalget I USA og som tidligere nevnt er Donald Trump en utsatt figur.«Jeg pleier ikke å være veldig politisk på scenen, men akkurat nå er det interessante tider og materialet skriver seg selv. Jeg hørte noen si nylig: ’hvis Donald Trump blir president, da får vi som fortjent’ – hvilket jeg synes var genialt sagt», forteller Bianca Del Rio I et intervju med australske Star Observer.

(U)lykkelig forlovet

I tillegg til å besøke Regnbuedagene med Not Today Satan i juni, byr 2016 på Bianca Del Rio i filmen Hurricane Bianca, en komedie om en lærer fra New York som flytter til en småby, får jobb, men mister jobben fordi han er homo. Læreren drar fra byen men returnerer forkledd som en «slem hurpe» for å ta hevn på alle som behandlet ham dårlig. Privatlivet til Bianca Del Rio og/eller Roy Haylock er en godt bevoktet hemmelighet. Men de som har tittet innom Haylocks private Facebook profil kan ikke unngå å se at han er forlovet. I intervjuet med Star Observer forklarer Haylock at han faktisk er forlovet med Bianca Del Rio. Så kan man lure på hva slags forhold de to har …«De har det strålende sammen! Bianca betaler regningene, så Roy holder kjeft og holder ut med henne» forteller Roy Haylock til Star Observer. Bianca Del Rio opptret med showet Not Today Satan på Regnbuenatt på Ole Bull Scene lørdag 11. juni kl 21. Under Regnbuedagene arrangeres det i overkant av 50 ulike arrangementer gjennom uka og festivalen samarbeider med over 15 ulike aktører og organisasjoner. En av hovedsamarbeidspartnerne i 2016 er Helseutvalget.

Mer info: regnbuedagene.no