Helse

– Mistenker at skeive kvinner og transmenn tenker at dette ikke angår dem

400.000 personer dropper livmorhalsprøven når det er tid for ny prøve. Nå vil Kreftforeningen nå ut til skeive. Oppfordringen er tydelig: Sjekk deg!

#sjekkdeg-kampanjen er en oppfordring til alle med livmorhals om å sjekke seg gjennom Livmorhalsprogrammet.
Publisert Sist oppdatert

1. september starter kampanjen #sjekkdeg. Dette er Kreftforeningens årlige oppfordring til å ta livmorhalsprøve. I år vil de spesielt nå ut til transmenn og skeive kvinner.

– Vi ønsker å nå ut til alle som har en livmorhals, og ser at vi har en vei å gå når det gjelder informasjon rettet mot skeive, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til Blikk.

Ifølge statistikken er livmorhalskreft den fjerde største kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis. Det finnes ingen representative tall for transmenn. Prognosene er svært gode om kreftformen oppdages tidlig. Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV-infeksjon, som overføres ved slimhinnekontakt via alle former for seksuell aktivitet.

Gjelder ikke bare streite

– Det er viktig at leger informerer om at transmenn og kvinner som har sex med kvinner også kan bli eksponert for HPV, og at det derfor er viktig å sjekke seg jevnlig, sier Ameli Tropé.

Hun er gynekolog og leder av Livmorhalsprogrammet og understreker at alle som har en livmorhals, kan få livmorhalskreft. Uavhengig av seksuell identitet og praksis.

Livmorhalsprogrammets leder Ameli Tropè.

– Mange tror at de ikke trenger å sjekke seg, det samme gjelder flere leger, men HPV smitter ikke bare ved samleie med menn.

HPV kan smitte med alle former for seksuell kontakt, som penetrerende sex, oral sex, berøring av kjønnsorganer, bruk av samme sexleketøy.

Tropé sier at det også er viktig å sjekke seg selv om det er lenge siden sist man hadde sex.

– Utviklingen fra HPV til kreft tar veldig lang tid, opptil 10 til 30 år. Selv om man synes det er veldig lenge siden man var med noen, så er det fortsatt viktig at man følger kontrollene sine. Men man skal ikke være redd for at man har kreft, bare fordi man får påvist HPV. 90 prosent av de som smittes blir kvitt sin HPV-infeksjon i løpet av noen år og stort sett alle som har hatt sex har hatt HPV.

– Leger tenker ikke på hvordan kroppen ser ut

Tropé peker på flere årsaker til hvorfor flere står over livmorhalsprøve år etter år.

– Når vi har fokusgruppeintervjuer er det en del som forteller at de ikke synes at det er så viktig, siden de ikke får et klokkeslett å forholde seg til, men bare en oppfordring om å kontakte lege. Noen av de som ikke møter opp har vært utsatt for overgrep, andre føler seg ikke vel med kroppen. Vi vet også at det har en sammenheng med sosioøkonomisk status. For eksempel tester personer med lavere utdanning seg sjeldnere.

Hva er HPV og hvorfor bør jeg ta livmorhalsprøve?

  • HPV (Humant papillomavirus) er årsak til de aller fleste tilfeller av livmorhalskreft og viruset kan smitte med alle former for seksuell kontakt, som penetrerende sex, oral sex, berøring av kjønnsorganer, bruk av samme sexleketøy. Det er ikke slik at man kun kan bli smittet med HPV ved vaginalt penetrerende sex med en penis.
  • Kreftforeningen oppfordrer derfor alle kvinner mellom 25-69 år som har en livmorhals til å ta jevnlige livmorhalsprøver. Dette inkluderer lesbiske og bifile kvinner, transmenn og ikke-binære. Har du mann som juridisk kjønn vil du ikke få en automatisk påminnelse om livmorhalsprøven. Da er det ekstra viktig å følge opp dette selv eller sammen med fastlege
  • Det finnes over 100 forskjellige typer HPV-virus. Mange av variantene er ufarlige, og en del kan forårsake vorter på hender, føtter og kjønnsorgan. Det er vanlig å bli smittet av viruset i løpet av livet. De fleste som smittes vet ikke selv at de har hatt en infeksjon, fordi infeksjonen vanligvis ikke gir symptomer og som regel går over av seg selv

Kilde: Kreftforeningen

– Har du noen råd til transmenn eller skeive kvinner som av ulike grunner synes det er vanskelig å dra til gynekolog?

– Vi leger vil bare at folk skal være friske, vi tenker ikke på hvordan kroppen ser ut. Et tips er å ta med seg noen man kjenner seg trygg med til timen. Man kan også prate med legen i forkant av undersøkelsen, for eksempel hvis man synes det kan være ubehagelig å kle av seg foran dem, sier Tropé.

Skeive sjekker seg sjeldnere

Livmorhalsprogrammet sender alle kvinner mellom 25 og 69 år en påminnelse når det er på tide å ta prøven. Ifølge Kreftregisteret velger kun 70 prosent å gjennomføre helsesjekken. Det betyr at 400.000 personer dropper den når det er tid for ny prøve. Over halvparten av disse har ifølge Kreftregisteret ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer.

#sjekkdeg-kampanjen administreres av Kreftforeningen og arrangeres i samarbeid med Kreftregisteret, Norske Kvinners Sanitetsforening, Gynkreftforeningen og Norsk forening for allmennmedisin

– Det finnes ikke statistikk på deltakelsen i screeningprogrammet blant skeive. Den siste spørreundersøkelsen vi kjenner til, er fra 2014. Men tidligere undersøkelser og klinisk erfaring antyder at skeive sjeldnere sjekker seg, og vi mistenker at mange skeive kvinner og transmenn kanskje tenker at dette ikke angår dem, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Ingrid Stenstadvold Ross, Generalsekretær i Kreftforeningen

I studien hun viser til ble lesbiske, bifile og heterofile kvinner i alderen 25-69 år spurt om de hadde fått utført celleprøve siste tre årene. 73 prosent av de heterofile kvinner svarte at de har utført prøven, mens kun 66 prosent av bifile kvinner og 47 prosent av lesbiske kvinner svarte det samme.

9 av 10 som dør av livmorhalskreft har latt være å sjekke seg eller har sjekket seg for sjelden, viser tall fra Kreftregisteret. Uten påminnelsesbrevet fra Livmorhalsprogrammet er det estimert at tallet ville ha vært minst 1000 tilfeller per år.

Transmenn må selv kontakte lege

En juridisk mann med livmorhalsen en intakt også kan få livmorhalskreft, men om han ikke lenger er folkeregistrert som kvinne, vil han ikke lenger nås av livmorhalsprogrammet.

Generalsekretæren i Kreftforeningen oppfatter at dette skyldes en teknisk begrensning i Kreftregisterets system.

– Er dette noe dere ønsker å endre?

– Det aller viktigste for oss, er at alle får en god, individuell oppfølging i helsevesenet og er klar over at de ikke vil få denne påminnelsen lenger. Det legger et større ansvar på pasientene selv og legene deres, sier Stenstadvold Ross.

Powered by Labrador CMS