Ifølge Christine Myrvang, var Sigrid Undset dypt fascinert av den svenske dikteren Karin Boye.
Ifølge Christine Myrvang, var Sigrid Undset dypt fascinert av den svenske dikteren Karin Boye.

Elsket Sigrid Undset kvinner?

Brev er blitt fjernet og ødelagt, men historiker Christine Myrvang har oppdaget en Sigrid Undset som våget å berøre temaet homofili i litteraturen og i essays, på maskerte, tilslørte og overraskende måter.

Publisert

«Det vesen du har trengt inn i, kjenner ingen uten du og jeg», skriver Sigrid Undset til Dea. «Hold av meg så mye som du kan, jeg trenger all den kjærligheten jeg kan få».

Svenske Andrea «Dea» Hedberg og Sigrid Undset startet å skrive brev til hverandre som 16-åringer, og fortsatte med det i flere tiår. Deres brevveksling er utgangspunktet for den nye boka «Tause kilders tale», der Christine Myrvang (54), forfatter og professor i økonomisk historie ved Handelshøyskolen BI, stiller spørsmålet om Dea kan ha vært nobelprisvinnerens store kjærlighet.

– Jeg er historiker med økonomi og næringsliv som felt, og var på jakt etter kilder som kunne representere «kontordamene» ved starten av 1900-tallet til en ny fagbok jeg skulle skrive. Jeg visste at Sigrid Undset hadde arbeidet på kontor, og tok fatt på kildesøk om hennes tid som yrkeskvinne. Da jeg startet med å lese brevene fra Sigrid til Dea, slo det meg at hun utviklet sterke følelser for Dea. Det var noe med intensiteten og sårheten i ordene, noe med Undsets overbevisning om at kjærligheten ikke var for henne. Hva Dea følte, vet vi ikke siden så å si alle brevene hennes er borte, ødelagt av Undset selv.

De to unge kvinnene møtes etter fem års brevveksling for første gang i Malmø i 1903 da begge var 21 år. Brevene hennes til Dea etter dette, leser Myrvang som at Undset har fått følelser for henne. «Det vesen du har trengt inn i, kjenner ingen uten du og jeg», skrev Undset. «Hold av meg så mye som du kan, jeg trenger all den kjærligheten jeg kan få.» Hun skriver hun vil elske Dea, hva som enn skjer.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS