Eurovision
Vil ha Israel ut av Eurovision
– Israel har absolutt ingenting å gjøre i Eurovision i år, sier Kai Thomas Larsen, bedre kjent som Skrellex. Leder i Åpne Høyre, Helge Ytterøy L’orange er imot utestengelse. – En utestenging av Israel vil ikke føre med seg noe positivt i denne sammenhengen.
Sett i lys av krigen på Gaza er det mange som mener Israel bør ekskluderes fra årets Eurovision-finale i Malmö. Det er uaktuelt å utestenge Israel fra Eurovision, melder arrangøren, den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i en uttalelse.
Israels deltakelse i årets Eurovision var også første sak på listen da Kringkastingsrådet møttes for første gang i år. Heller ikke der ble en boikott vurdert.
«Å ta til orde for en boikott av Israel vil svekke NRKs troverdighet som nyhetsformidler», sa kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under møtet.
Det har ikke stoppet demonstranter fra å demonstrere utenfor NRK i forkant av delfinalene den siste tiden.
«Demonstrantene er i sin fulle rett til å protestere og være uenige med NRKs vurderinger», sa Fürst Haugen på møtet i Kringkastingsrådet.
Internasjonale reaksjoner
MGP-artist Skrellex er ikke i tvil om sitt standpunkt i saken.
– Jeg kan virkelig ikke fatte hvordan ikke alle andre deltagende nasjoner, inkludert oss selv, setter et ultimatum her, sier Kai Thomas Larsen, som deltok i Melodi Grand Prix som Skrellex med låta «Love Again» i fjor.
Da det før jul ble det klart at Israel får være med på årets Eurovision Song Contest (ESC) i Malmö, har det kommet reaksjoner innenfor Norges grenser, men også i utlandet har folk reagert.
2024 startet blant annet med at 1 300 finske musikere gikk sammen i et felles opprop, der de krevde at kringkasteren Yle skulle legge press på arrangørene bak Eurovision Song Contest for å hindre israelsk deltakelse. Tilsvarende opprop fra musikkbransjen har også skjedd blant annet på Island.
– Eurovision er politisk
EBU sier at de ønsker å bevare konkurransens status som en apolitisk begivenhet som forener publikum over hele verden gjennom musikk. De sier også at avgjørelsen om å ikke utestenge Israel er i tråd med hvordan israelske utøvere fortsatt er ønsket i internasjonale idrettsarrangementer.
– Jeg ser en masse svada om at Eurovison ikke skal være politisk. Noe som bare er tøv . Eurovision er, og har alltid vært, politisk enten man liker det eller ei. Russland ble, med god grunn utestengt, forhåpentligvis for alltid, da de invaderte Ukraina. Så hvordan folk klarer å lire av seg at dette er annerledes og at Israel bare «forsvarer» seg er for meg helt uvirkelig, sier Larsen til Blikk.
– Det vi er vitne til her er folkemord. Og politikerne våre gjør ingenting. 10.000 barn har allerede mistet livet i denne såkalte «krigen». Hadde menneskene på Gaza hatt samme hudfarge som oss hadde vi ikke hatt denne diskusjonen, tordner Larsen.
– Når det er sagt håper jeg folk lar artistene i MGP i år få ta stilling til hva de eventuelt gjør dersom de vinner. Jeg ser alt for mye hat rettet mot de i diverse kommentarfelt, sier Kai Thomas Larsen.
Upassende deltagelse
President i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, sier til Blikk at de er en upolitisk forening.
– Vi har som sådan ikke noe mening for eller imot boikott av Israel i Eurovision, selv om man har full forståelse av engasjementet, sier Thomassen til Blikk.
Han påpeker at EBU har helt rett i at den israelske TV-stasjonen som deltar har rett til å delta juridisk sett, de har fulgt alle regler en deltagelse i ESC foreskriver.
– Men, det er underlig at ikke EBU og israelsk TV ser hvor upassende en deltagelse i år vil være, sier han og legger vekt på at han da ikke bare tenker på de lidelser palestinere gjennomgår, men at også mange israelere har fått merke denne konflikten på kroppen.
– Da burde det være åpenbart at en deltagelse i ESC fort blir veldig upassende. Armensk TV trakk seg fra ESC-2021 med begrunnelsen at det på grunn av indre uroligheter i dette landet føltes feil å delta i ESC. Håper fortsatt på at israelsk TV skal komme på de samme tankene. Og kanskje enda viktigere, EBU kan umulig ha tenkt nøye nok gjennom de sikkerhetsmessige utfordringene en israelsk deltagelse vil være for Sverige som arrangerer ESC i år, sier Morten Thomassen til Blikk.
Lagde sang om Putin
At Eurovision er upolitisk er en sannhet med modifikasjoner. I 2009 sang georgiske Stephane & 3G «We Don’t Wanna Put In», som for publikum hørtes ut som om gruppa sang «we don’t want Putin», med klar henvisning til den russiske statsministeren.
I 1989 falt Berlinmuren, noe som også ble reflektert i sangtekstene i Eurovision året etter. «Free To Live» sang tyskerne, «No More Walls» sang Østerrike, og vår egen Ketil Stokkan sang «Brandenbuger Tor».
Italia vant i 1990 med låta «Together 1992», en låt som hyllet EU og Maastricht-avtalen; for øvrig første gang et land sang om politisk felleskap istedenfor separasjon. Ingen måtte gjøre om på teksten på grunn av sitt politiske budskap dette året.
Fra folkefest til folkemord
Organisasjonen Salam har, sammen med en rekke menneskerettighetsorganisasjoner, engasjert seg i kampen for Palestina, men også for utestengingen av Israel i Eurovison.
– Salam mener Israel må ekskluderes på lik linje med Russland. Det som skjer i Gaza akkurat nå ... Det finnes ikke ord. Det er drap på barn, angrep på skoler og sykehus. Hvor går grensen? Når skal man si nok er nok, sier Dhī Yezen Al-Obaidi, assisterende generalsekretær i Salam.
– Hvordan kan vi invitere til en folkefest sammen med et land som utfører folkemord?
EBU hevder Eurovision er et upolitisk arrangement, og det er grunnen til at Israel får delta. Den argumentasjonen kjøper ikke Salam.
– Bare se på hvordan Russland ble ekskludert. Hvis Eurovision ikke er politisk, hvorfor ble da Russland ekskludert? Eurovision ble startet for å «lime» Europa sammen, med felles kultur, til tross for våre forskjeller. Hvis ikke det er politikk, hva er politikk da? spør Dhī Yezen Al-Obaidi.
– NRK og EBU inviterer til en folkefest mens det foregår et folkemord.
Klarer ikke se på
– Først og fremst vil jeg bare si at Melodi Grand Prix var en av de beste opplevelsene jeg har hatt, og en opplevelse jeg definitivt håper at jeg er så heldig at jeg skal få oppleve igjen en gang, sier Karsten Marcussen, bedre kjent som Big Daddy Karsten, som deltok i MGP med låta «Smile» i 2021.
Men i år skal han ikke se på.
– Det er kanskje det som gjør det litt ekstra trist for meg, for i år klarer jeg ikke å se på engang. Dobbeltmoralen i Eurovision er kvalmende, sier Marcussen til Blikk.
Han understreker at det ikke blir mer politisk enn når man utestenger ett land for angrepskrig, med rette, men ikke et annet.
– Folk kan si hva de vil, det Israel nå bedriver er ikke forsvar. Det er vanskelig å tolke det som noe annet enn etnisk rensing.
– Å si at Eurovision ikke er politisk er det samme som å si at fotball VM ikke er politisk. Det blir politisk utfra konteksten. Det er som å si at når jeg rapper om å ligge med menn, så er det ikke politisk. Men siden jeg er en av få som gjør det, med konteksten til innhold i rap tatt i betraktning, så blir det det. Jeg er ikke for permanent utestengelse av Israel, men mener at så lenge situasjonen er som den er, så er EBUs avgjørelse i denne saken hårreisende, sier Karsten Marcussen til Blikk.
Imot ekskludering
MGP-fan og leder av Åpne Høyre, Helge Ytterøy L’orange er ikke for å utestenge Israel fra Eurovision.
– Hamas som styrer Gaza er jo ikke spesielt lhbt-vennlige, og det finnes mange rapporter om lhbt-personer som er arrestert, drept og henrettet på Gaza. Det sier noe om regimet på Gaza, sier Ytterøy L’orange, som ikke vil sammenligne Israel med Russland i Eurovision-sammenheng.
– Det er to forskjellige ting i mitt hode. Jeg vil ikke forsvare hva Israel gjør i Gaza og på Vestbredden. Men Ukraina var en uskyldig nasjon som ble overfalt fullstendig. Israel ble også angrepet 7. oktober. Men min holdning handler ikke om å støtte det Israel nå gjør. Det går over alle støvelskaft, men en utestenging av Israel vil ikke føre med seg noe positivt i denne sammenhengen.
Neste delfinale i Melodi Grand Prix arrangeres lørdag 27. januar, og det er ventet demonstrasjoner før sendingen også denne lørdagen.