Billie Holiday: «If I’m going to sing like someone else, then I don’t need to sing at all»
Billie Holiday: «If I’m going to sing like someone else, then I don’t need to sing at all»

Ny Lady Day-dokumentar

Hennes mest kjente kvinneaffærer var med millionærarvingen Louise Crane og Broadway-skuespilleren Tallulah Bankhead. I november er det norsk kinopremiere på den nye filmen om Billie Holiday.

Publisert

Billie Holiday (1915-59), født Eleanora Harris Fagan, var som mange svarte jazzmusikere i sin generasjon, oppvokst i et raseskillesamfunn preget av fattigdom, klasseskiller og arbeidsløshet.

Hun ble født av tenåringsforeldre, mora var 16 år og faren var 18 år. Han forlot dem etter kort tid. Etter å ha havnet på barnehjem, flyttet Billie Holiday med mora til Harlem i New York i 1927. Da var hun tolv år og bidro til husholdningen med å selge seg for småslanter.

En sangkarriere som begynte på nattåpne jazzklubber, fikk henne etterhvert bort fra gata. Som 17-åring ble hun oppdaget av talentspeideren John Hammond. Det ikke ta lang tid før verden oppdaget denne nye jazzvokalisten med en Bessie Smithsk bluesfeeling, og en blåsers fraseringskunst. I de to neste tiårene omdefinerte Holiday hva en jazzsanger kan gjøre med stemmen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS