Emmas Stone i rollen som Billie Jean King og Steve Carell i rollen som Bobby Riggs. Foto: Allstar/Fox Searchlight Pictures.
Emmas Stone i rollen som Billie Jean King og Steve Carell i rollen som Bobby Riggs. Foto: Allstar/Fox Searchlight Pictures.

Billie Jean Kings kamp

Oslo/Fusion inviterer til førpremiere på «Battle of the Sexes» fredag 15. desember. Blikk har møtt tennislegenden Billie Jean King og skuespiller Emma Stone.

Publisert

Filmen om verdens mest berømte tenniskamp, «Battle of the Sexes», har norsk førpremiere fredag 15. desember. Blikk traff Billie Jean King, og Emma Stone som spiller den lesbiske tennislegenden, i London.

Tekst: Roald Rynning.

Den amerikanske storfilmen «Battle of the Sexes» gjenskaper tennisikonet Billie Jean Kings legendariske match mot Bobby Riggs i 1973. Kampen ble sett av 50 millioner tv-seere i Amerika og 90 millioner på verdensbasis. Nå er filmen som også skildrer Kings vanskeligheter med å akseptere at hun er lesbisk, blant Oscar-favorittene.

– Det var skremmende å skulle spille en kjent person som fortsatt er i live, og som er briljant på så mange måter, sier Oscar-vinner Emma Stone (28), som spiller Billie Jean King i filmen.

Trengte avstand

Blikk møtte Stone og Billie Jean King etter visningen av «Battle of the Sexes» under London Film Festival.

– Hvordan forberedte du deg til den krevende rollen?

– Jeg studerte en mengde tv-opptak med Billie Jean og leste flere hundre intervjuer som hun ga i 1970-årene. Et halvtimes tv-intervju kunne jeg til slutt ord for ord, så mange ganger hadde jeg sett det, sier Emma og ler.

Billie Jean King og Bobby Riggs. Foto: Bettmann/Bettmann Archive.
Billie Jean King og Bobby Riggs. Foto: Bettmann/Bettmann Archive.

– Jeg møtte også Billie Jean før innspillingen begynte, og da fikk jeg anledning til å studere kroppsspråket og stemmebruken hennes på nært hold. Viktigst var det å finne kjernen i personen, og jeg hadde biografien hennes, «Pressure is a Privilege: Lessons I’ve learned from Life and the Battle of the Sexes», som min bibel. Jeg ønsket jo å gjøre mer enn bare å imitere henne.

Under selve filmingen snakket Emma lite med tennislegenden.

– Jeg trengte avstand, for jeg ble redd for ikke å leve opp til hennes forventninger. Dessuten er Billie Jean i dag mer moden enn 29-åringen jeg framstiller, og hun har et perspektiv på livet sitt som hun ikke hadde i 1973. Derfor måtte jeg holde avstand for å føle meg fri nok til å ta rollen helt ut.

Skyldfølelse og søvnløshet

For å overbevise i rollen måtte Emma se ut som en idrettsutøver. I tre måneder trente hun fem dager i uka med manualer og vekter, ofte to ganger daglig. Det harde treningsprogrammet la til sju kilo i muskler på hennes i utgangspunktet spinkle skikkelse.

Tennisspillet måtte også mestres. Den svenskættede skuespilleren – hennes svenske oldeforeldre på farssiden kom til Amerika med navnet Sten – hadde bare spilt tennis tre ganger tidligere – og da som tolvåring.

– Jeg er også meget ukoordinert, understreker hun.

– Derfor ble kroppskontroll og tennisspillet viktig å mestre. Etter hvert klarte jeg å etterligne Billie Jeans mesterlige servinger og konsentrasjon, men jeg fikk selvfølgelig enorm hjelp av Kaitlyn Christian, min stand-in og tennisstjerne som sto for mesteparten av den ordentlige tennisspillingen i filmen.

Det som overrasket Emma mest da hun forberedte rollen, var å oppdage hvor viktig idrettsutøverens mentalitet er for prestasjonen hun eller han oppnår.

– I perioden som filmen skildrer, led Billie Jean av skyldfølelse og søvnløshet fordi hun var gift, hadde homofobe foreldre og for første gang var forelsket i en kvinne. Hun måtte takle store personlige omstillinger samtidig som hun sloss for likestilling og forberedte sitt livs viktigste match. Dette innvirket sterkt på hennes fysiske form.

Fornøyd med filmen

Billie Jean King (74) var konsulent under innspillingen og til stede etter filmvisningen i London. Hun er veldig fornøyd med filmen.

– Men viser den virkelig hvordan alt skjedde?

– Vel, filmen er jo ingen dokumentar. Tidsrommet mellom enkelte hendelser er forskjøvet litt, så jeg måtte se filmen to ganger før jeg kunne fordøye den fullt ut. Men jeg kunne ikke ha ønsket meg et bedre resultat. Filmskaperne fanget det essensielle, og jeg er takknemlig og lykkelig for å ha blitt tolket av Emma, en smart, intelligent og fantastisk skuespiller.

Da Billie Jean King oppdaget at hun ble tiltrukket av kvinner, hadde hun vært gift med Larry King i ni år. I 1971 innledet hun et forhold til sin sekretær, Marilyn Barnett. Først ti år senere ble forholdet deres offentlig kjent som følge av en rettssak hvor Barnett krevde bidrag fra King.

King ble outet

Selv så King på rettssaken som offentlig outing. Den kom samme år som hun hadde varslet at hun ville pensjonere seg, men rettssaken gjorde det umulig. King ble dermed den første kjente kvinnelige sportsutøveren som sto offentlig fram som homofil, og som fikk kjenne nasjonens brutale homohat: «I løpet av 24 timer hadde jeg mistet alle kontrakter. Jeg mistet alt. Jeg tapte over to millioner dollar på langtidskontrakter. Jeg måtte fortsette å spille, slik at jeg kunne betale advokatene», fortalte King i et intervju med Boston Globe.

Hun var lenge ukomfortabel med sin seksuelle legning og fortsatte ekteskapet med Larry King. Men i dag lever hun åpent som lesbisk og bor i New York og Chicago sammen med partneren Ilana Kloss.

– Noe av det fine med filmen er hvordan den beskriver det å finne ut hvem man virkelig er, sier Emma.

– Følelsene, bekymringen, forvirringen, alt er der. Det var inspirerende å se hvordan Billie Jean kom seg igjennom denne perioden.

Tøft med sexscenene

Marilyn Barnett spilles av engelske Andrea Riseborough, som tidligere har jobbet med Emma på den Oscar-prisvinnende «Birdman» (2014). Hun spilte også Wallis Simpson i Madonnas «W.E.» (2011) og mot Tom Cruise i «Oblivion» (2013).

– Jeg kunne ikke ha ønsket meg en bedre partner i min første sexscene på film, sier Emma, som til tross for sine 40 filmer, blant dem to «Spider-Man»-filmer (2012, 2014), «The Help», «Crazy, Stupid, Love» (2011) og «La La Land» (2016), aldri hadde filmet en elskovsscene før.

– Andrea er en fantastisk skuespiller, en jeg kjente godt, og som jeg kunne være komfortabel og avslappet med, så sexscenene var blant de enkleste å spille inn.

– Hvordan var det for deg, King, å se kjærlighetsscenene mellom ditt yngre deg og din eks?

– Det var forferdelig. Scenene framstilles riktig, men de brakte med seg så mange minner. Og det var en veldig tøff periode i livet mitt.

Tjente bare halvparten

King minnes 1970-årene som «en spennende, men enkel tid» da en kvinne ikke fikk et kredittkort i sitt eget navn uten mannens underskrift, en periode da kvinnelige tennisspillere ble betalt halvparten av de mannlige spillerne. Bobby Riggs, spilt av Steve Carell i filmen, mente at en kvinnelig spiller aldri kunne bli like god som en mann, og derfor burde betales mindre. Dette ville han bevise med matchen «Battle of the Sexes».

– 1973 ble et enormt viktig år for kvinner innen idretten, sier tennislegenden King om sin seier over Riggs.

– Men vi har fortsatt ikke likestilling i Amerika. Nå opplever Emma det samme i Hollywood som jeg opplevde den gangen; mannlige skuespillere betales langt bedre enn kvinnelige. Men alle burde få lik betaling for samme jobb, understreker King.

– Det har vært en berikende erfaring å bli kjent med Billie Jean og få et innblikk i hennes kamp for likestilling og homorettigheter, tilstår Emma.

– Filmen vår har et viktig budskap som jeg håper vil inspirere den neste generasjonen til å fortsette likestillingskampen.

– Det fine med filmen er at den ikke bare dreier seg om tenniskampen, men om mitt og Bobby Riggs’ liv utenfor banen også, sier King.

– Jeg håper virkelig at den gir publikum et innblikk i hvordan det var i 1970-årene, og hvor mye som har forandret seg, særlig når det gjelder lhbt-rettigheter.

«Battle of the Sexes» har norsk kinopremiere 25. desember. Oslo/Fusion International Filmfestival inviterer til førpremiere fredag 15. desember kl. 18 på Ringen kino, Sannergata 6D.

Mer info:

Oslo/Fusion: førpremiere på «Battle of the Sexes»