Birkedalsaken starter

Publisert

Den 18 år gamle gutten som skal ha hatt seksuell omgang med Trond Birkedal da han var 15, har slitt med hendelsen siden. Tirsdag forklarte han seg i straffesaken mot den tidligere Frp-toppen.– Det er skremmende å være her, jeg har gruet meg lenge til dette, sa 18-åringen til NTB før han gikk i vitneboksen i Stavanger tingrett. Der forklarte han seg lavmælt om hvordan han ble kjent med den daværende FpU-lederen som 14-åring. Tross den store aldersforskjellen hadde de hyppig kontakt på Facebook, MSN og telefon.– Han ringte meg. Samtalene var om hverdagslige ting og kunne vare i timevis på kvelden og natten, forklarer den i dag 18 år gamle mannen.

Ord mot ord

En gang i siste halvdel av juli 2008 var gutten på FpU-leir i Oslo. I påvirket tilstand ble han med Birkedal til Hotel Royal Christiania i Oslo. Ifølge Birkedal sov 15-åringen på rommet hans, mens vitnet har en annen versjon.– Han masserte meg først på ryggen med en slags massasjeolje. Så masserte han mer private områder, innsiden av lårene.Det utviklet seg til oralsex og masturbering. Det hele skal ha pågått i omkring en time, før Birkedal ville dusje.– Han likte visst å dusje sammen, sier 18-åringen. Deretter sov de, og dagen etter fikk den da 15 år gamle gutten beskjed om at dette var noe som skulle forbli mellom de to.

Hadde dame

I retten sier 18-åringen at han var overrasket ettersom Birkedal hadde kjæreste på den tiden:– Jeg hadde ikke sett for meg at Trond var homo. Vi snakket ikke om legning, men han ga uttrykk for at dette var noe han ikke hadde prøvd før. Etter hendelsene på hotellrommet fortalte den da 15 år gamle gutten om det som hadde skjedd til flere venner i FpU. Året etter gikk saken videre til ledelsen i FpU, inkludert daværende formann Ove Vanebo. Også daværende generalsekretær Geir Mo i Frp, som etter planen skal forklare seg i saken onsdag, ble varslet. Men saken gikk ikke til politiet. Ifølge NTB sier 18-åringen at han fikk beskjed om å holde tett. Saken kunne skade partiet.

Trengte psykolog

Da gutten så i avisene i fjor at Birkedal var siktet, sendte han en e-post til politiet i Stavanger og meldte fra om sine opplevelser. Selv om han ikke motsatte seg det som skjedde, har han i ettertid slitt. 18-åringens bistandsadvokat Hege Salomon har stevnet ytterligere to vitner i saken.– Det ene er min psykolog som jeg har gått til litt sånn av og på siden 2008, sier 18-åringen til NTB. Det andre vitnet er en av hans tidligere lærere. Men først skal 18-åringen forklare sin side av saken.- Det skal bli godt å bli ferdig med dette. Kanskje jeg klarer å legge det bak meg og få begynt å leve livet mitt igjen.