Kirken

Biskopen som vant folks hjerter

Biskop emerita Rosemarie Köhn døde søndag 30. oktober etter lang tids sykdom, 83 år gammel. Hun var biskop i Hamar bispedømme fra 1993 til 2006. Köhn var den første kvinne som ble utnevnt til biskop i Norge og Norden. Hun etterlater seg ektefelle Susanne Sønderbo.

Tidligere biskop i Hamar, Rosemarie Köhn er død. Hun ble 83 år gammel.
Tidligere biskop i Hamar, Rosemarie Köhn er død. Hun ble 83 år gammel.
Publisert Sist oppdatert

Rosemarie Köhn ble gjennom sin bispegjerning et samlende symbol, ikke bare i Hamar bispedømme, men i hele det norske samfunnet. I 2006 fikk hun Homofrydprisen under Oslo Pride for sitt engasjement.

– Rosemarie Köhn vant folks hjerter. Hun ble raskt en folkekjær biskop som var med på å endre Den norske kirke, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum til kirken.no.

Som biskop åpnet hun opp kirken for folket gjennom sin forkynnelse, sine standpunkt, sitt gode smil og gode replikk.

– Som den første kvinnelige biskopen var hun en pioner som banet vei for flere, og hun skapte mer plass for skeive og mange som ellers ikke følte seg hjemme i kirken.

Viktig biskop i sin tid som åpnet kirken for flere

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit minnes også Rosemarie Köhn.

– Da Rosemarie Köhn ble utnevnt var det starten på en viktig og ny fase i Den norske kirkes liv. Rose ble et ikon for den åpne folkekirke og for kvinner som kirkeledere i Norge og i hele Norden, sier Fykse Tveit til kirken.no.

– Hun hadde nok selv erfart hvor viktig det var at Den norske kirke ble mer romslig. Det formidlet hun i både saker hun engasjerte seg i og måten hun møtte folk på. En viktig biskop i sin tid som åpnet kirken for flere. Vi lyser fred over hennes minne.

Åpner Hamar domkirke med kondolanseprotokoll

Hamar domkirke vil være åpen fra kl. 11.00. Der blir det lagt ut en kondolanseprotokoll. Det er også mulig å tenne lys.

– Rosemarie Köhn gikk foran og ble i 1993 Nordens første kvinnelige biskop. Med dette gikk en drøm i oppfyllelse, om at likeverd og likestilling skulle gi seg uttrykk i kirkens lederskap. Slik er hun ikke bare en person. Hun endret kirkehistorien, sier biskop i Hamar Solveig Fiske til kirken.no.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er en av mange som nå hyller Rosemarie Köhn.

«At Køhn ville åpne kirka og feks gikk i Pride parade tidlig, gjorde at slike som meg følte oss hjemme der», skriver Trettebergstuen på Facebook.

Powered by Labrador CMS