Luca Dalen Espseth (t.h.) har vært svært synlig som trans i Norge som aktivist, samfunnsdebattant og som Rådgiver for kjønnsmangfold i FRI. Han er også kjent fra dokumentaren «Mann uten penis» på NRK. For Blikk har han intervjuet Bjarte Klakegg om romanen «Ninkolai».

Tre dager med Nikolai

I tre dager har jeg fulgt Nikolai gjennom tenåra. I tre dager har jeg lest om ei ungdomstid som kunne vært min. En ung transmann som forsøker å finne sin plass i verden.

Publisert Sist oppdatert

I 1979 kom den første boka om en trans- kjønna mann ut i Norge. «Bastard! En sannferdig roman om kjønnsskifte i Norge» ble ført i pennen av Bernt Eggen og handler om livet til Eddie Espelid, den første transmannen som fikk testosteronbehandling i Norge i1961. Boka befinner seg i grenselandet mellom roman og biografi.

40 år senere er Norges andre roman om en transkjønna mann kommet ut, «Ninkolai». Denne gangen er historien rein fiksjon, men virkelighetsnær nok til å vekke sterke følelser i meg som transkjønna leser.

Jeg møter Bjarte Klakegg på en kafé i Oslo før han skal rekke et fly tilbake til Bergen der han bor sammen med ektemannen Dag Martin. Forfatteren er født og oppvokst i Førde og flytta til Bergen da har var 18 år for å studere juss. Etter studiene ble det raskt klart for ham at han ikke hadde så lyst til å være jurist.

– Det var en kreativ bit av meg som ikke fikk utløp i det hele tatt. Så jeg sa opp jobben min, studerte grafisk design og fikk meg jobb som grafisk designer og tekstforfatter, det trives jeg fortsatt godt med.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS