Bjørns blikk

– Jeg er en funksjonshemmet homse med helt andre interesser enn vanlig for en arbeiderklassegutt fra bygda. Jeg har opplevd mange måter å være minoritet på. Det har gitt meg flere blikk, sier Bjørn Hatterud som nylig ga ut boka «Mot normalt».

Publisert Sist oppdatert

Kunstneren og akademikeren Bjørn Hatte­rud har i den nye boka «Mot normalt» skrevet om oppveksten i en arbeiderfamilie på Hedemarken og sin egen klassereise, og om livet som funksjonshemmet, overvektig og homofil. Boka er en beskrivelse av et menneske som kjenner på utenforskap på mer enn én måte uten å gå i tristessen. I stedet skildrer han oppveksten med humor og varme, og gir et innblikk i sitt liv med flere minoritetsidentiteter.

– Jeg har skrevet mye om temaene i boka før, men dette er første gangen jeg har samlet alle i en lengre tekst. Jeg går nærmere inn på klasse, lavkultur, det å være skeiv og funksjonshemmet, og å være en minoritet.

Hatterud tror det skeive blikket blant annet har hjulpet han å se at hvordan menneskers kropp tolkes, er kulturelt konstruert, og at vi selv kan påvirke hvordan vi tolker kropp. Det gjelder ikke bare kroppens kjønn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS