Litteratur
Bibliotekets litteraturpris til Bjørn Hatterud
Vant prisen for boka «Mjøsa rundt med mor».
Bjørn Hatterud fikk i går Bibliotekets litteraturpris 2023 for sakprosaboka «Mjøsa rundt med mor». Prisen ble delt ut under Kapittelfestivalen i Stavanger.
I juryens begrunnelse heter det: «Det var ti nominerte bøker, og alle ville vært verdige vinnere. De ti bøkene ble plukket ut av erfarne litteraturformidlere i en nominasjonskonferanse, og etterpå har både bibliotekansatte og vanlige lesere i hele landet stemt fram sine favoritter. Vinnerboken er en reise i kontraster. Kontraster i tid, kontraster i miljø og kontraster i klasse. Det er en refleksjon om det å finne sitt sted, å passe inn. Med varme og humor skildrer den en oppvekst som huskes med både glede og sårhet.»
Bjørn Hatterud er kulturskribent, kunstkritiker, kurator og musiker. Boka «Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise» er en refleksjon rundt klassereiser, en hyllest til mor, og en anerkjennelse av at vi aldri helt klarer å løsrive oss fra vår barndoms dal.
I boka beskriver Hatterud livet som homofil og funksjonshemma med bakgrunn i arbeiderklassen på bygda.
Boka har blitt hyllet av anmelderkorpset, og for boka fikk Hatterud både Kritikerprisen 2020 i kategorien beste sakprosabok for voksne, og Fritt Ord-prisen.
Forfatteren ble født med ryggmargsbrokk og klumpfot, og hadde en barndom preget av mobbing og smerter. Som følge av helseplagene ble han overvektig. Attpåtil innså han at han var homofil. Hatterud drømte om å stikke fra hjembygda Veldre, nord for Brumunddal, og 21 år gammel dro han endelig til Oslo for å studere. Men han sleit fortsatt med å føle seg tilpass.
I boka følger vi Hatterud på biltur rundt Mjøsa, med mor som passasjer. Gjennom samtaler med moren og personlige refleksjoner skriver han fram sin egen oppvekst og livet sånn det ser ut i dag. Reisen blir utgangspunktet for fortellingen om en livshistorie – om klassereiser, bygda og byen, og annerledesheten som har preget ham hele livet.
«Mjøsa rundt med mor» er mer enn en historie om det vonde. Forlaget Samlaget beskriver også boka som «ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.»