Forsidesømmen som pryder «Det jævla mangfoldet» er laget av Elisabeth Kristiansen, Nabo design.

Samtidens jævla mangfold

Hele det jævla mangfoldet er representert i tidsskriftet Samtidens nyeste nummer, med Bjørn Hatterud som redaktør. – Forhåpentligvis vil leserne bli overrasket, sier han til Blikk.

Publisert Sist oppdatert

.

Hele det jævla mangfoldet er representert når forfatter Bjørn Hatterud inntar Samtidens redaktørstol. Nummeret, som har fått den passende tittelen «Det jævla mangfoldet», favner bredt. Her diskuterer bidragsyterne både bostedsmangfold, kroppsfunksjonsmangfold kroppsutseendemangfold, etniske mangfold, kjønnsmangfold og politisk meningsmangfold.

– Det er et mangfold av mangfold, og forhåpentligvis vil leserne bli overrasket, sier Hatterud til Blikk.

– Hvorfor regnes for eksempel ikke overvektige til mangfoldet? Hvis en idrettsutøver med funksjonsnedsettelser ender opp med å bli en bedre utøver på grunn av sine funksjonsnedsettelser, er det da riktig at vedkommende ikke får lov til å konkurrere mot funksjonsfriske? Hvis et barn av en innvandrer fra Midtøsten ser helt etnisk norsk ut, vil hun da kunne bli utsatt for rasisme? Og er man egentlig nødt til å bruke begrepet trans, bare fordi man vil slippe å bli sett på som et kjønn?

.

Samtidens nyeste nummer, «Det jævla mangfoldet», byr på på mangfoldsstoff, skrevet av mangfoldet selv.

Lei av mangfoldsbegrepet

– Gjesteredaktørjobben var utrolig morsom og lærerik. Da Samtiden faste redaktør Christian Kjelstrup ringte meg og spurte, så svarte jeg ja med en gang, sier Hatterud.

I nummerets leder skriver Hatterud at han tror «mange er lei av mangfoldsbegrepet nå». Det er lett å slenge på et «jævla» når vi snakker om mangfold. Kanskje nettopp fordi det snakkes så mye om. Er vi ikke snart ferdig med «de jævla greiene der»?

Noen fordi de er lei av å være representanter, andre er lei av å bli utelatt fra mangfoldets fellesskap. Samtidig er hvite, streite, ciskjønnede, tynne og funksjonsfriske lei av å hele tiden måtte huske på å inkludere folk.

– Det jeg ønska meg var bidrag fra folk som selv er del av mangfoldet, men som samtidig har andre erfaringer, tanker eller blikk på mangfold enn de vi er vant til, sier Hatterud.

– En ting er at jeg fikk inn rå kunstverk fra fire kunstnere, som tar for seg klisjeer, privilegier og fordommer. Samtidig ble det et godt knippe tekster fra skribenter som ser verden fra ulike mangfoldskategorier samtidig. For eksempel ei skriver ei dame i slutten av syttiåra om å leve som skallet, uten parykk og om arbeidet hun har gjort som finsklærer i kvenske områder i Nord-Troms. Ei ung jente er skeiv og muslim, men denne gangen skriver hun om problemene som oppstår som rullestolbruker i et samfunn som ikke er tilrettelagt.

.

– Halvparten av bidragene er fra skeive

Menneskene som har bidratt til «Det jævla mangfoldet» har Hatterud funnet både i omgangskretsen og ved tilfeldigheter.

– Noen fant jeg gjennom nettsøk, andre er gamle bekjente, mens atter andre traff jeg helt tilfeldig. Ei sa bare hei på e-post en dag og viste seg å være en glimrende tenker rundt mangfold. Jeg var heldig som fikk jobbe tett på disse trivelige og spennende folka, mens tekstene deres ble skrevet.

– Rundt halvparten av bidragene er fra skeive, men de handler ikke nødvendigvis om skeiv kultur av den grunn. Flere av tekstene tar for seg stresset som kan oppstå hvis man ikke passer inn i en eller annen mangfoldskategori. Slike kategorier innafor og utafor mangfoldet er uklare og flytende, sier Bjørn Hatterud til Blikk.

.

Lansering på Kafé Hærverk

Samtiden 4/2021 lanseres mandag 22. november på Kafé Hærverk i Oslo.

Der møter du blant andre Lykourgos Porfyris, som har bidratt med kunst til nummeret. Porfyris gjør en performance som POP TEKTONISM, med poplåter om gledene ved å være biseksuell, 80 prosent blind og norskboende albino fra Hellas.

Ilavenil Vasuky Jayapalan fra Grorudalen har også laget kunst til nummeret. På lanseringen vil Jayapalan, under navnet Nagaver, spille techno med trøblete rytmer, spretten industriell dansemusikk ilagt inspirasjon fra tamilsk folkemusikk og de myteomspunne Nagaene.

Du kan også få med deg Hatterud i korte samtaler med tre av bidragsyterne til tidsskriftet: Bente Imerslund, pensjonert finsklærer og faglitterær forfatter med alopecia, Maren Saedi, halvt iransk kostymedesigner, distriktsaktivist og butikksjef på Nordlandsøya Selvær og Shazia Majid, forfatter, journalist, klassereisende og VG-kommentator.

Klikk her for å lese mer om arrangementet.

.

Powered by Labrador CMS