Blad mot homohets

Publisert

Nå skal alle landets trenere og idrettsledere kunne lese om homofili i idretten i et blad prosjektet «Med idretten mot homohets» har laget i samarbeid med Blikk. I 2007 start et Norges Idrettsforbund prosjektet «Med idretten mot homohets» i samarbeid med Norsk Folkehjelp og LLH. I 2010 gikk prosjektet over til å bli en integrert del av Idrettsforbundets arbeid med inkludering og likestilling. Som en del av prosjektet kommer nå bladet «Med idretten mot homohets» som lanseres under idrettens høyeste organ, Idrettstinget, i helga. Bladet skal sendes ut til trenere og idrettsledere på alle nivåer og inneholder blant annet intervjuer med toppidrettsutøvere som Gro Hammerseng og Are Grongstad.  – Det er spesielt bra kunne å presentere dette nå siden Idrettstinget var med på å legge grunnlaget for det arbeidet vi har gjort, sier prosjektleder Håvard Øvregård til Blikk Nett.

Økende interesse

Han forteller at det til å begynne med ikke var særlig mye interesse for prosjektet. – Det var ikke mange som ville ha meg til å holde foredrag. Det var stor skepsis til temaet. Men i løpet av 2008 så vi at det ble mer og mer interessant for flere særforbund og idrettskretser. I 2010, da prosjektet formelt ble avsluttet, gikk det litt av seg selv. Vi har fått etablert interesse og aksept for temaet. Men homofili er fortsatt ikke noe som trekker folk flest til seminar. – Det er fortsatt et tabubelagt tema, men det er ingen diskusjon lenger om dette er et tema idretten skal jobbe med. Før måtte vi forsvare hvorfor homofili skulle settes på dagsorden i idrettsammenheng, mens nå er det motsatt. Arbeid mot homohets skal være på dagsorden i idretten. For å holde temaet på dagsorden har Idrettsforbundets prosjekt laget 7 skeive bud.1. Ikke tro at alle er hetero.2. Hvis noen bruker ord som «homo», «soper», «lesbe»: Spør hva de mener med det!3. Trenere! Si på første trening: Her er alle velkommen, svart og hvit, homo og hetero.4. Ikke vær redd for å snakke om homofili og homohets.5. Diskuter diskriminering og inkludering på klubbmøter og trenersamlinger.6. Homohets skal føre til reaksjoner fra trenere og ledere.7. Idrettsglede krever at alle føler seg inkludert. Vær bevisst egne holdninger! Men skeive bud i seg selv er ikke en lykkeformel.– Idretten er en folkebevegelse med over to millioner medlemskap og rundt 12 000 idrettslag, så det er vanskelig å styre hva som til en hver tid skal skje der ute. Men det er startet en prosess. Hver enkelt trener og leder som har vært på en møteplass hvor dette temaet har vært oppe har vært nødt til å tenke over hvordan de snakker om homotema og hvordan de gir unge utøvere trygghet. Det gjør at det vil bli lettere for utøvere som er homo, lesbisk eller bi å være åpen overfor trenere og lagkamerater, og vi vil også se en økende grad av åpnehet hos de neste generasjonene, sier Øvregård til Blikk Nett.

Banebrytende internasjonalt

Norges Idrettsforbund og Olympiske og paralympiske komité er de første som aktivt har jobbet med dette. – Vi tok det opp på IOCs konferanse «Sport for All» i juni i fjor og på en kongress for de europeiske olympiske komiteer. Det var første gang homofili var tema på et slikt nivå.  Internasjonale idrettsorganisasjoner for skeive har også nytt godt av det norske prosjektet.– Jeg har holdt foredrag for European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF). Det at det kom noen fra et offisielt idrettsforbund og olympisk komité som jobber progressivt med dette temaet var for dem veldig stort. Selv om det vi har gjort ikke er så veldig mye i den store sammenhengen, og at det er andre lands manglende innsats som er hovedproblemet, så er Norge i verdenstoppen når det gjelder fokus på homofili i idretten. 

– Da den svenske fotballspilleren Anton Hysén kom ut av skapet i mars i år, ble det en verdensnyhet. Men kan vi vente oss en Hysén-effekt?

– Vi har diskutert mye rundt fokuset på utøvere som står frem. Problemet med det er at alle heteroene da kan lene seg tilbake og slappe av, og så blir alt ansvaret flyttet over på den homofile utøveren, sier Øvregård, men legger til at han er optimistisk med tanke på fremtiden. – Jeg er sikker på at det i løpet av kortere tid enn vi tror, vil være helt naturlig å være åpen homo i toppfotball eller andre steder. Men jo mindre personfokus det blir, jo lettere vil det være å komme ut.

– Hvilke utfordringer står for tur nå?

– Jeg vil utfordre Norsk Toppfotball, interesseorganisasjonen for klubbene i tippeligaen og Adeccoligaen, på at de skal gjøre homofili til et naturlig tema. Hvis tippeligaklubbene er krystallklare på at homohets ikke hører hjemme i toppfotballen, og at ingen skal bli diskriminert på bakgrunn av seksuell orientering, så vi det gi et klart signal til folk om at man blir akseptert som man er.

Les bladet her:

Med idretten mot homohets