Ble verdensmester

Publisert

Verdensmesterskapet i blomsterdekorering gikk av stabelen i Shanghai i helga, og Norges representant, Stein Are Hansen kunne til slutt hente hjem verdensmestertittelen. Stein Are Hansen, som driver butikken Blomst af Hansen i Ullevålsveien i Oslo, ble plukket ut som Norges representant for drøyt et år siden, og siden tidlig høst i fjor har han forberedt seg til konkurransen. Da seieren var vel i havn knakk han bokstavelig talt sammen og gikk ned i knestående på podiet i Shanghai.– Det var på en måte et uttrykk for 'endelig ferdig', for det har vært heftig mye styr og hard forberedelse, sier Hansen til Blikk Nett. Hansen ledet med 70 poeng etter dag én, og med 60 poeng etter dag to. Det gikk ikke dårligere i selve finalen, og til slutt var seieren vel i havn.– Jeg var nok en av forhåndsfavorittene. Men en årsak til at jeg vant nå er fordi jeg leste oppgavene veldig nøye, og at jeg utelukkende bruker blomster, forteller verdensmesteren. – Jeg er ikke av typen som lesser på med perler, fjær og stæsj og setter det hele inn i pleksiglass. Jeg er veldig motstander av sånt. Jeg er jo blomsterdekoratør.

– Hvordan er så stemningen på et verdensmesterskap i blomsterdekorering? Kan det for eksempel sammenlignes med rivaliseringen i kunstskøyteløp, eller store drama på parketten under selskapsdans?

– Lurer du på om det er mye bitching i miljøet og i konkurransen? Jo da, det finnes nok av bitcher. Det morsomme er at årets største bitch havnet på sisteplass, sier Hansen og ler godt. – I alle kunstestetiske fag er det primadonnaer, og jeg skal være den første til å innrømme at jeg selv kan være et helvete å ha med å gjøre. Men jeg har en utpreget rettferdighetssans, samtidig som jeg har god selvtillit. Men jeg vet når jeg er slått, og ser veldig godt når noen har laget noe som er bedre enn det jeg har gjort. Da bøyer jeg meg i støvet for det.

– Hvordan er kjønnsfordelingen i slike konkurranser?

– Det er omtrent fiftyfifty.

– Gjelder det legning også?

– Nei. Det er i veldig mange skeive blant gutta. Men enkelte land har tradisjon for å sende streite mannlige dekoratører. Som Holland for eksempel. Grunnen til det er at blomster for Holland er det samme som olje for Norge. Det er veldig viktig for nasjonaløkonomien. Det er en del tyske streite dekoratører også, men dekoratører fra for eksempel Frankrike og Skandinavia er nesten garantert homo. Kommer det en svensk dekoratør og påstår han er streit blir han møtt med latter og skepsis, forteller Hansen lattermildt.

– Nordmenn ligger på toppen av lister over hvem som leser mest aviser, bruker mobiltelefon og lignende. Men hva med blomsterforbuket

?– Jada. Vi troner på toppen der også. Nordmenn bruker mye penger på blomster, og der er homoene intet unntak, snarere tvert i mot.