Den evige jakten

Publisert

Med nytt album jakter Nils Bech fortsatt på kjærligheten. Multitalentet, musikeren og performancekunstneren Nils Bech har gjennom tre tidligere album etablert seg som en av Norges mest toneangivende artister. Nå annonserer han sitt fjerde album, som slippes 14. oktober via det meget kredible amerikanske kultlabelet DFA Records. I Norge slippes det fysisk via Fysisk Format. I dag deler Nils en ny video for den vakre låten «Please Stay», samt et av albumhøydepunktene og hans egen favoritt «Glimpse Of Hope». I videoen ønsket Bech å fange magien på scenen mellom to av Norges fremste skuespillere; Emil Johnsen, som spiller Lady Anne, og Kåre Conradi som Richard III. Den viser en scene fra Shakespeares tragedie Richard III, som ble fremført på Nationaltheatret i Oslo tidligere i år. Nils Bech var selv med i det opprinnelige stykket som en syngende Herre Richmond. Ved å vise et annet lag i den ikoniske scenen og stykket ønsker Bech å minne oss på hvordan våre relasjoner fungerer som grunnlag for våre liv så vel som for kunsten selv. – Det hele er ganske enkelt, men klassisk for et brudd; Den repetative teksten beskriver desperasjonen «jeg» personen føler i det en blir forlatt, den er direkte og tydelig, men samtidig i midtpartiet usammenhengende, forklarer Nils Bech. – Sorgen er for sterk til at du klarer å uttrykke deg eller tenke klart. Den harde og nesten ubehagelig rytmen uttrykker angsten og sorgen, mens harmoniene viser det vakre som en gang har vært; kjærligheten. Ved å bruke sangen til scenen hvor Kåre og Emil ryker i tottene på hverandre så beskrives en klassisk seanse: når nå blir for vanskelig og sårt så ender en i en enorm krangel isteden for å klare å snakke om det.

Glimt av håp

Nils Bech slipper også den nye singelen «Glimpse Of Hope» fra albumet Echo. Singelen er Bech egen favoritt fra det kommende albumet.– Kanskje fordi den minner meg sånn om meg selv i årene fra jeg var 25-27 år. Jeg var utrolig forelsket i en fyr som jeg hadde datet men som gikk tilbake til eks dama si, for så å gjøre det slutt med henne rett etterpå, forteller Nils Bech. – Jeg gjorde alt sangen handler om: syklet omveier for å sykle forbi kollektivet hans, gikk på utesteder hvor jeg håpet han skulle være og gikk inn på Underskog for å sjekke om han var pålogget, om han var pålogget så var han i det minste kanskje ikke sammen med henne eller noen andre, forklarer han. – Og hver gang vi dumpet over hverandre så følte jeg at det fremdeles var noe «der» At det fremdeles var meg han ville være med, men at han syntes det var for vanskelig å være homofil. Noe som helt sikkert ikke var saken, men en unnskyldning jeg diktet opp for meg selv. Det var enklere å leve i håpet enn å takle avvisningen. Som de sier «he is just not that into you.»

Pågående jakt

På Echo har Bech samarbeidet med produsentene Øyvind Mathisen og Drippin, samt at Ole Henrik Moe og Julian Skar også har bidratt med produksjon og arrangementer. Dette har resultert i en produksjon som rammer inn Bechs unike vokal i en helt ny kontekst preget av musikalske motsetninger. Musikken er inspirert av urban, kontemporær klubbmusikk med røtter i hip hop – harde rytmer i kontrast til Bechs såre og vakre klassisk-inspirerte vokaluttrykk. – Utgangspunktet for albumet var at jeg så den pågående, evige jakten og utviklingen av kjærligheten i folk rundt meg - og meg selv. Hvordan attraksjon, usikkerhet, rollespill og mangel på kommunikasjon og kjærlighet til seg selv vipper oss av pinnen og styrer store deler av livene våre. Hvor altoppslukende kjærligheten er. I tjueårene hadde jeg en naiv tanke om at når man først fant kjærligheten, så ville den løse alt og vare evig. Nå ser jeg kjærligheten som en pågående, skiftende dynamikk, og i mange tilfeller en jobb. Echo slippes på DFA Records/Fysisk Format og er i salg fra 14. oktober. Albumet feires med slippkonsert på Parketeatret 9. desember.