Erasure til Bergen

Spiller med Robbie Williams på Bergenhus Festning 4. august.

Publisert

Den berømte pop-duoen Erasure, som består av Andy Bell og Vince Clarke, har avslørt at de slipper sitt syttende studioalbum, «World Be Gone», 19. mai. Albumet er oppfølgeren til «The Violet Flame» som kom i 2014.

På det nye albumet viser Erasure seg fra en mer reflekterende side og de funderer over verden og den siste tidens politiske omveltninger, men med en håpefull undertone.

«Dagens politiske klima har selvsagt gitt oss mange ideer,» sier Vince Clarke i en pressemelding.

«Jeg opplever at det er en strøm av holdninger og at folk er i ferd med å våkne. Jeg håper folk vil være positive til det nye albumet og at de vil bli inspirert av musikken,» supplerer Andy Bell.

Historien om Erasure

Erasure ble signet til det sagnomsuste plateselskapet Mute i 1985 og ga ut singelen «Who Needs Love Like That» uten at verden la spesielt merke til verken duoen eller låta. «Who Needs Love Like That» vippet bare akkurat under 50. plass på listene.

Først i 1986, med singelen «Sometimes», karret de seg opp mot toppen og havnet på en andreplass på de engelske hitlistene. Debutalbumet «Wonderland», som kom i 1986, ble også oversett av den store massen, og det gikk ett år før de ble en respektabel listeplassering – det skjedde med oppfølgeralbumet «The Circus» i 1987.

De neste årene gikk det veien for Erasure, og de toppet listene med albumene «The Innocents» (1988), «Wild!» (1989), «Chorus» (1991) og «I Say I Say I Say» (1993), og i tillegg slapp de hitsingler på rekke og rad, fra «A Little Respect», til «Blue Savannah», «Stop!», «Love To Hate You», «Oh L’Amour» til «Take A Chance On Me» fra suksessen Abba-esque fra 1992.

Abba-esque

Abba-esque var noe så genialt som et minialbum med Abba-låter kledd i Erasures umiskjennelige popdrakt. I tillegg til «Take A Chance On Me», covret Erasure Abba-klassikere som «Voulez-Vous», «Lay All Your Love on Me» og «SOS» og sikret seg førsteplass på hitlister i Storbritannia, Østerrike, Irland, Finland og selvsagt Sverige, Abbas hjemland.

Suksessen til Erasure ligger i Vince Clarkes teft for popmusikk. Clarke var en av grunnleggerne av bandet Depeche Mode og var også hjernen bak duoen Yazoo før han startet Erasure. Vokalist Andy Bell ga Erasure glamour og skrull, i tillegg til en særegen vokalprakt. Bell ble beryktet for sine ekstravagante sceneklær, og videoene til Erasure har alltid vært en fryd for øyet.

Andy Bell rett fra levra

I desember 2004 kom Andy Bell ut som hivpositiv, og i et intervju med magasinet Poz Magazine i 2005 fortalte han åpenhjertig om barebacking, blow jobs og om å leve som hivpositiv.

Han hadde visst om sin hivstatus i seks år før han sto fram, og i intervjuet med Poz Magazine forklarte han hvorfor.

«Jeg ble på en måte overtalt til å komme ut for en del år siden, men jeg var ikke klar eller sterk nok. Før jeg fikk diagnosen var det noen som stjal jakken min på en klubb, og personen ble tatt fordi han brukte kredittkortet mitt. Politiet sa: «Vil du anmelde saken? Han har aids», som om det at han hadde aids skulle gjøre han mer kriminell, så jeg ba dem om å droppe det. Det neste som skjedde var at fyren hadde gått til pressen og fortalt at jeg var typen hans og at jeg hadde smittet ham med aids. Avisen skulle trykke storyen. Paul, kjæresten min, måtte dra til avisa med en beskjed fra legen min om at jeg var hivnegativ, så de ikke trykket storyen. Det var nok til å skremme meg.»

Det var de som mente at fansen ville snu ryggen til Erasure hvis Bell gikk offentlig ut som hivpositiv. Det viste seg å ikke stemme.

Erasure legger ut på turné med Robbie Williams i sommer, og spiller på Bergenhus Festning 4. august.