Et skeivt Utopia

Publisert

Kanadiske Austra slipper det nye albumet Future Politics i januar. Mange fikk øynene opp for kanadiske Austra da de slapp singelen «Beat and the Pulse» (2010), med tilhørende video som lokket lesbefansen med nakne lesbiske dansere. Låta var et godt eksempel på hva som skulle følge. Debutplata Feel it Break (2011) var et manifest som inkluderte store deler seksualpolitikk og Austras Katie Stelmanis var ikke redd for å snakke om at hun er lesbisk. I intervjuer har Stelmanis ofte snakket om at hun lar seg inspirere av artister som ikke er redd for å stille seksualiteten sin i rampelyset, som The xx, Tegan and Sara, Owen Pallet, Hercules and Love Affair og Gossip. At Stelmanis er skeiv er en like viktig komponent som alt annet.«Jeg vil ikke skjule det på noen som helst måte. Det er ikke det at jeg forsøker å bevise noe. Jeg vil bare ikke at det skal være noe hemmelig. Jeg tror det er mange indiemusikere som velger ikke å snakke om det og det er veldig frustrerende for meg, fordi det er et politisk tema i så mange land i verden», sier Stelmanis i et intervju med musikkmagasinet Spinner. Feel it Break var fylt til randen av magiske rytmer, fra «Lose It» til «Spellwork», men albumet inneholdt også politiske danselåter med homokamp som tema, som «Hate Crime». Verdt å sjekke ut er også låta «Young and Gay» som fikk plass på delux-utgivelsen av Feel it Break. «Hvorfor skulle jeg være redd for å snakke om disse temaene? Jeg føler at dette er tida for å sørge for at det finnes en variert queer-representasjon på musikkscenen, og jeg er kanskje en representant for en ny sjanger», sa Stelmanis til Spinner.

Ærlig og direkte

På oppfølgeralbumet Olympia (2013) var ikke den skeive politikken like åpenbar som på debuten. Likevel er det nok å kjenne seg igjen i også på dette albumet. Alle som har opplevd kjærlighetssorg og utroskap vil legge seg i fosterstilling og gråte sine modige tårer når Stelamnis på singelen «Home» synger: «You know that it hurts me when you don't come home at night/My body can't rest unless you're sleeping by my side/You know that it hurts me when you stay away all night/What is it that keeps you there?/Keeping you occupied, from my heart/My heart». I et intervju med britiske Gay Times i forbindelse med plateslipper fortalte Stelmanis,«På denne plata handler det ikke spesifikt om en homoidentitet, men mer om direkte følelser og forhold jeg har opplevd i livet mitt. Det er uten tvil det ærligste og mest direkte jeg noen gang har skrevet.»

Future Politics

I januar slipper Austra albumet Future Politics, men fansen får en smakebit som kan døyve sulten. Austra slapp i dag singelen og musikkvideoen «Utopia». Musikkvideoen som er regissert av THAT GO, kjent for arbeid for Chairlift , Lapsley og Father John Misty, handler om fremtiden.«Katie kom inn I prosjektet med mange ideer om fremtiden. Vi diskuterte alt fra mattrender til Star Trek: The Next Generation. Videoen er mer nær fremtid enn fjern fremtid, men gjenkjennbar teknologi og moderne proteinkilder,» forklarer THAT GO. Albumet Future Politics sies å være full av energiske og vitale låter som passer like bra på dansegulv som i hodetelefonene. Albumet minner hver enkelt av oss å huske at apokalypsen er ikke umulig, men et produkt av menneskelig beslutningsprosesser . Den søker en verden uten grenser, hvor medfølelse og nysgjerrighet driver teknologisk innovasjon i stedet for profitt. Albumet er radikalisme satt til energiske rytmer, med flotte, dynamiske melodier, samt den delikate og majestetiske stemmen til Stelmanis. Stelmanis selv hevder at hun er dedikert til kampen for å stoppe et dystopisk samfunn.«Det holder ikke bare å ha håp for fremtiden. Vi er alle forpliktet til å være med å skrive fremtiden, og grensen for hvordan fremtiden vil se ut er både fascinerende og uendelig. Det handler ikke om å ’være politisk’, men å strekke seg over grensene på alle felt.» Future Politics slippes 20. januar. Se musikkvideoen «Utopia» her: