Homohets gir rødt kort

Norges Fotballforbund (NFF) med nye spilleregler.

Publisert

Fotballen skal ikke være et fristed for opptreden som er straffbart ellers i samfunnet. Nå lanserer Norges Fotballforbund (NFF) nye spilleregler.

Foran 2017 sesongen har NFF økt fokus på å implementere de nye spillereglene og tiltak som fremmer effektiv og positiv fotball med målsjanser og mange mål. I den anledning er nå rødt kort mot homohets nedfelt i regelverket og det er ikke lenger opp til dommeren å avgjøre reaksjon.

1. januar i år trådte de nye spillereglene (2016/2017) i kraft for alle nivåer i norsk fotball. Dette er den største revisjon av spillereglenes språk, struktur og innhold siden 1930 tallet.

I de nye spillereglene står det følgende:

Bruk av fornærmede eller krenkende eller grov språkbruk og/eller gestikulering

Fotballen skal ikke være et fristed for opptreden som er straffbart ellers i samfunnet.

Følgende og lignende vurderes å falle inn under denne kategorien og er ikke akseptert:

hets av seksuell legning (homohets), religion, etnisitet eller funksjonsevne.

obskøne bevegelser.

grovt språkbruk.

Spillere eller lagledere som fremsetter, deltar eller medvirker til slikt skal straffes med utvisning (rødt kort) eller bortvisning.

Må følges opp

For Gjert Moldestad, redaktør av Brann-fanzina Den 12 Mann og skeiv fotballaktivist, er det en etterlengtet nyhet som nå kommer fra NFF.

– Ja, det var flott! Jeg har mange ganger undret meg over hvorfor ikke homohets har vært like tydelig spesifisert som arbeidet mot rasisme har vært, sier Moldestad til Blikk Nett.

Men det er flott at NFF har konkretisert dette nå, slik at det ikke er noen tvil. Homo er et vanlig skjellsord i samfunnet, det mest brukte blant unge, så selvsagt finnes det også på fotballbanen, men kun én gang har rødt kort blitt delt ut på toppnivå på grunn av det, sier Moldetad og viser til Bærums bortekamp i 1. divisjon mot Sandnes Ulf i juni 2015, hvor Bærum-spiller Simen Juklerød ble utvist etter å ha kalt Ulfs Aksel Berget Skjølsvik for «jævla homo.»

– Det er nok også godt for dommerne å slippe usikkerheten rundt hva slags reaksjon som skal gis. Nå er reglene klare. Homohets = rødt kort.

Moldestad mener utfordringen nå er å følge opp regelverket slik at det ikke blir en sovende lov.

– Fortsatt er det kun Brann og Rosenborg som har hatt besøk av «Med idretten mot homohets.» Jeg håper alle toppklubber, og også landslaget vil sette av en time, for å lære mer om tematikken, og hvordan de som klubb og idrettslag kan legge til rette, og tenke annerledes. Det er mye som må gjøres for at unge homofile fotballspillere ikke velger bort drømmen og talentet sitt, fordi de er redd de ikke kan være seg selv. Fortsatt er det ingen åpne fotballspillere på toppnivå, og da må vi jobbe videre med temaet. Ansvaret ligger hos oss alle. Supportere, spillere, ledere, klubber, styrer og forbund, avslutter Gjert Moldestad.

Leder i Arbeiderpartiets Homonettverk og tidligere leder av LLH, Jon Reidar Øyan, har vært engasjert i saken om homohets i idretten i mange år. Øyan tar nyheten i mot med åpne armer.

– I kraft av å være leder i Homonettverket har jeg vært i møter med NFF, sammen med FRI-leder Ingvild Endestad. Nå skal ikke vi ta æren for de nye spillereglene, men jeg mener bestemt at NFF fikk bedre innsyn i hva dette handler om i møtene våre, sier Øyan til Blikk Nett og forteller at NFF blant annet deltok på Homotinget under Oslo Pride sist sommer.

Mens man har ventet på NFF har en rekke fotballklubber selv tatt grep for å hanskes med homofobi på fotballbanen og på tribunene. Klubber som Vålerenga, Stabæk og Rosenborg.

– En rekke klubber har vært offensive på dette området. I tillegg har Idrettsforbundet vært aktive med sitt prosjekt «Med idretten mot homohets,» sier Øyan og legger til at han og andre aktører hele tiden har vært klar på at det ikke kan være opp til hver enkelt klubb å sette inn tiltak.

– Det må inn på forbundsnivå og arbeidet mot homohets må være en naturlig del av virksomheten til Norges fotballforbund, avslutter Jon Reidar Øyan.

Mer info: Regelnytt og retningslinjer 2017

Powered by Labrador CMS