Sharni Edwards (27) og Robyn Peoples (26) var Nord-Irlands første lesbiske par som giftet seg 11. februar.
Sharni Edwards (27) og Robyn Peoples (26) var Nord-Irlands første lesbiske par som giftet seg 11. februar.

Ikke lenger annenrangs

Likekjønnet ekteskap ble legalisert i Nord-Irland i januar.

Publisert Sist oppdatert

«EN HISTORISK DAG for menneskerettigheter i Nord-Irland». Slik beskrev Patrick Corrigan i Amnesty International mandagen den 13. januar da likekjønnede par i Nord-Irland for første gang kunne registrere seg som ektefeller slik andre borgere kan i den selvstendige regionen som på enkelte områder styres av Storbritannia. Justis- og utenrikspolitikk er eksempelvis underlagt London, mens en rekke andre politiske saker styres lokalt fra regionhovedstaden Belfast. Etter en kollaps i landets domstol i 2017, vendte aktivister seg til London som til slutt førte til lovendringer både innen abort og likekjønnet ekteskap.

Nord-Irland har vært mer forsiktig med å innføre reformer for skeives rettigheter enn de andre regionene i Storbritannia. England, Skottland og Wales legaliserte ekteskap mellom personer av samme kjønn i 2014. Seremonier i kirker hører fortsatt til unntakene over hele Storbritannia.

Amnestys Patrick Corrigan presiserte hvor viktig denne siste begivenheten er: «Alt for lenge har lhbt-befolkningen i Nord-Irland blitt behandlet som annenrangsborgere. Så dagen i dag er et utrolig vakkert øyeblikk for likekjønnede par, som nå endelig kan gifte seg og få sine forhold anerkjent som likeverdige».

Kilde: BBC News

Powered by Labrador CMS