De røde områdene på kartet viser 
kommuner i Polen som har erklært seg som lhbt-frie soner.
De røde områdene på kartet viser kommuner i Polen som har erklært seg som lhbt-frie soner.

Fordømmer LHBT-frie soner

Polens voksende antall lhbt-frie soner, bekymrer Europakommisjonen.

Publisert Sist oppdatert

EUROPAKOMMISJONEN OPPGAVE er å fremme lovproposisjoner for EU, som holdt et møte om temaet i Brussel i februar. EUs likestillingskommissær, Helena Dalli, gjorde det klart at det ikke er akseptabelt at Polen som EU-medlem, tillater at kommuner deklarerer seg lhbt-frie: «Vi kan ikke tillate distribuering av klistremerker med ‘lhbt-fri sone’, eller innføring av anti-lhbt-lovverk uten å føle oss ansvarlige for neste fase der fysiske angrep finner sted», sier Dalli.

Borgermestere i byene Lublin, Gniezno og Rzeszow har i tillegg nedlagt forbud mot likestillingsdemonstrasjoner. Lhbt-hat har blitt et økende problem under regjeringen til det sittende nasjonalkonservative og høyrepopulistiske partiet Lov og Rettferdighet (PiS), som også er støttet av Krakows erkebiskop som i fjor beskrev lhbt-befolkningen som «en regnbuepest».

Medlemmer av Europaparlamentet fordømte også i desember Polens økende hatretorikk, men det gjenstår fortsatt å få på plass et bindende EU-direktiv mot diskriminering, til tross for at ideen har ligget på EUs skrivebord i elleve år. Den ikke-statlige organisasjonen ILGA-Europe advarer for øvrig mot å rette alle ressurser mot Polen, og refererer til en ny undersøkelse som viser at en lang rekke europeiske land har et økende tilfeller av vold mot lhbt-befolkningen.

Kilde: EU Observer

Powered by Labrador CMS