– Vi kan ikke gjøre alt selv
– Folk vurderer å flytte fra Bodø
For tre år siden vedtok Bodø kommune en handlingsplan for skeive. Siden har ingenting skjedd. – Jeg har snakket med flere som sier de vurderer å flytte fordi det er vanskelig å være skeiv i Bodø, sier Kristine Hole.
Bodø kommune mangler fortsatt en handlingsplan.
– Jeg har snakket med flere som sier de vurderer å flytte fordi det er vanskelig å være skeiv i Bodø, sier Kristine Hole.
En uke etter terroren i Oslo i fjor opplevde et kjærestepar i slutten av 20-årene trakassering på åpen gate i Bodø. En voksen, beruset mann kom bort til dem og spurte: «Er dere homser hele gjengen?»
Ifølge de fornærmede opplevde de mannen som aggressiv og full. Da de spurte om det hadde noe å si om de er homofile svarte han ifølge dem: «Hadde det vært opp til meg, så hadde dere vært skutt.»
Mannen ble tiltalt for å ha hetset et homofilt par i Bodø og for å ha kommet med hatefulle ytringer av rasistisk karakter. I januar ble han dømt.
Vil starte fylkeslag
Nå roper skeive varsku om situasjonen i Bodø, og mange vurderer å flytte fra byen.
– Jeg vet med meg selv at jeg hadde flyttet i 2021, hadde det ikke vært for at jeg har kjøpt leilighet, sier Kristin Hole til Blikk.
Hole vil nå blåse liv i fylkeslaget til FRI, og stiller selv til valg på årsmøtet 25. februar.
– Jeg har troen på at vi får fylkeslaget opp å stå. Men det er en kjennsgjerning at det er vanskelig å holde kontinuiteten oppe på frivillig innsats. Hvis jeg blir valgt som leder er stabilitet og kontinuitet hovedfokus, sier Hole til Blikk.
– Det viktigste arbeidet blir å ivareta det sosiale tilbudet for skeive i Bodø, og en annen utfordring er å skape tilbud i hele fylket.
Mangler handlingsplan
Hole sier at det vil være en viktig drahjelp om Bodø kommune omsider får på plass en handlingsplan. I Bodø kommunes planstrategi i perioden 2020-2024, ligger det inne et forslag om å lage en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. Forslaget ble fremmet av MDG og fikk enstemmig støtte i bystyret. Siden har det ikke skjedd noe.
– Vedtaket ble fattet for tre år siden, og vi hadde trengt den handlingsplanen som drahjelp, sier Hole.
– Det er veldig skuffende at det ikke har skjedd noe, og vanskelig å forstå hvorfor. Mangelen på en handlingsplan har vært medvirkende til at det er så vanskelig for skeive og transpersoner i Bodø. I helse- og omsorgssektoren er det lite kunnskap om kjønnsinkongruens. Det er ikke unikt for Bodø, men det er en av problemstillingene som bør settes på dagsorden, sier Hole til Blikk.
Hun forteller at det nå er flere skeive og allierte som tar ansvar.
– Men vi kan ikke gjøre alt selv. Vi savner tydelige signaler fra kommunen på at utfordringene med å være skeiv i Bodø tas på alvor. Dette kan gjøres gjennom handlingsplanen, og bør bestå av konkrete tiltak.
MDG-politiker i Bodø, Håkon Møller, sier i et intervju med Avisa Nordland at partiet har et enstemmig bystyre med på laget.
«Vi vet en del om hvordan det er å være skeiv i Norge i dag, blant annet gjennom livskvalitetsundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå. Der kommer det fram at mange skeive er redde for å vise sin identitet, og at en av tre skeive er lite tilfreds med egen psykisk helse», sier Møller.
«Men planstrategien forplikter. Jeg forutsetter at administrasjonen jobber med dette og at vi får en plan på plass. MDG skal være garantisten for at vi faktisk får en slik plan, om nødvendig i neste periode. Denne planen trenger vi,» sier Møller.
Stengte kommentarfeltet
I helgen ble Kristine Hole intervjuet av Avisa Nordland om nødvendigheten av at Bodø kommune har en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. Kommentarfeltet rakk å være åpent noen få timer før de avisa å stenge det.
– Dette underbygger vårt poeng om viktigheten av en handlingsplan, og et skikkelig tilbud til skeive i Bodø, sier Hole til Blikk.