Utstilling
Pride Art vil revolusjonere Bodø
Bodø er europeisk kulturhovedstad i 2024, og Pride Art inviterer i en «open call» skeive lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere til å utfordre kulturbegrepet i kunstutstillingen «Queer Ways». Samtidig utvides Pride Art til å bli en internasjonal organisasjon.
Skeiv kunst skal være med å sette premissene når Norge i 2024 settes på kartet ved at Bodø er valgt til europeisk kulturhovedstad. Utstillingen «Queer Ways – pilgrimage to change» blir en av historiens første og desidert største skeive kunstutstilling nord for Trondheim. Invitasjonen til å bidra med skeiv kunst varer til 15. november.
– Kunst rører folk, former samfunn og avgjør kriger. Nå inviterer vi skeive kunstnere til et banebrytende prosjekt i Bodø som skal vise at skeive perspektiver er avgjørende for å motstå kreftene som vil skru klokka tilbake, sier kunstnerisk leder i Pride Art, Frederick Nathanael.
– Det er ikke lett for skeive i nord
Prosjektleder for utstillingen «Queer Ways» er Nils J. Riedl, som har vært en tydelig stemme i skeiv aktivisme siden tidlig 90-tallet og er en aktiv kunstner i Nord-Norge.
Han var også sterkt involvert da Pride Art ble valgt til Årets Olsok-kunstner og inntok Midt-Norge i 2022 med utstillingen «Queer Spirit» på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Der reiste Pride Art den seks meter høye installasjonen Rosa Trekant, og sammen med kunstnerne kanoniserte Nils aktivisten Kim Friele og gjorde henne til Norges første helgen siden 1100-tallet, iallfall for det skeive miljøet.
– Jeg vet at det ikke er lett for skeive i alle aldre i nord, og jeg mener at skal Bodø være europeisk kulturhovedstad må vi ha med mange flere nyanser i det skeive spekteret enn de som vanligvis vinner frem gjennom nåløyet som fører frem til offentlige kulturarenaer. Vi bruker kunst for å skape kontakt, helt fra barneskolen og til sykehjemmene. Og det virker. Gamle holdninger blir utfordret og ofte blir de erstattet av dialog og toleranse, sier Nils J. Riedl.
– Siler ikke kunst
En «open call» er åpen ut november hvor lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere inviteres til å bidra med alt fra bildekunst, videokunst, skulpturer og opptredener. I motsetning til tradisjonelle kunstarenaer siler ikke Pride Art kunst.
– En skeiv kunstarena skal ikke opphøye seg til dommer for hva som er riktig og feil verdifull eller irrelevant kunst, alle som melder seg på blir stilt ut, uavhengig av utdannelse, status og økonomi. De som ikke har råd til påmeldingsavgiften kan søke om fritak, sier kunstnerisk leder Frederick Nathanael.
– Brenn flagget!
Over hele landet har Pride Art de siste årene invitert skoleklasser inn i utstillingene sine. Over 1.000 skoleelever har fått se skeiv kunst.
– Vi får alt fra ungdommer som går forbi utstillingslokalene og roper «Brenn flagget» og kaller kuratoren «nasty» og sier de blir kvalme, til foreldre som tar elevene sine ut av skolen for at de skal slippe unna, til de som bryter sammen fordi de ikke vet hvordan de skal takle sin egen identitet eller sier at «dette er første gang jeg har følt meg helt hjemme», sier Frederick Nathanael, som er en av formidlerne som tar med ungdommer rundt i utstillingene Pride Art arrangerer.
Ble trakassert
Arnhild Haagensen er en av kunstnerne som skal delta på utstillingen. Etter hennes forestilling på Pride Arts utstilling Queer Spirit som samisk sjaman forlangte den kristenfundamentalistiske gruppen Frimodig kirke at Kulturkirken Jakob skulle avskiltes, med den spesielle grunnen at de hadde latt henne slippe til.
Etter dette har hun holdt kurs i samisk kunsthåndverk på det nye Munchmuseet i Oslo. Hennes installasjoner bruker mange virkemidler, fra reinsdyrhorn til lyd og LED-lys. I Bodø vil hun sprenge grenser.
– Ropet fra den stille sti førte meg langsomt inn på veien til hjertets hjem, sier Arnhild Haagensen.
Lanserer Pride Art International i Bodø
Pride Art etablerte i mai det skeive kunst- og kultursenteret SKOKS, som nå er en selvgående stiftelse uavhengig av Pride Art basert i Sofienberg kirke i Oslo. De har jevnlige arrangementer med ungdommelig profil for lokale kulturinteresserte. Pride Art jobber videre med fokus på å skape visningssteder for kunstnere og utvikle formidlingsprogrammer og kompetanseheving med kunsten som verktøy. De samarbeider med enkeltkunstnere og organisasjoner over hele verden, og Pride Art har allerede startet i Berlin og København.
I Bodø er det et bredt spekter av kunstnere som stiller ut. Så langt er den yngste påmeldte kunstneren 12 år og den eldste 70, og utstillingen har kunstnere med norsk, samisk, kvensk, indonesisk, ukrainsk, islandsk, fransk, belgisk, nord- og søramerikansk, svensk og dansk bakgrunn.
– I Bodø lanserer vi derfor Pride Art International, hvor folk som har lyst til å lage nasjonale og lokale skeive kunstnerfelleskap kan få informasjon, støtte og bii med i et nettverk med både nyetablerte kunstnere og folk som har jobbet med kunstaktivisme i flere tiår, sier Frederick Nathanael.
Link til påmelding: «Queer Ways»