Litteratur

Litteraturfestivalen Versus gjenoppstår etter koronadvale

Fredag 4. til søndag 6. februar byr Versus – Skeive litterære dager på flere kulturelle høydepunkter. Dette er programmet.

Hanne Ørstavik, Ingrid Z. Aanestad og Jan P. Solberg er blant forfatterne du kan få med deg under årets festival.
Publisert Sist oppdatert

.

Festivalen Versus – Skeive litterære dager har i år invitert en variert gruppe forfattere og skribenter til samtaler og foredrag. Her kan du få med deg arrangementer med Hanne Ørstavik, Hedda Robertsen, Jan P. Solberg, Mohamed Abdi, Ingrid Z. Aanestad, Muna Jibril og Kristin Fridtun og Tuva Syvertsen.

Festivalen avholdes i år for tredje gang, med arrangementer både på Fyrverkeriet bibliotek og kulturhus og Gjøvik bibliotek og litteraturhus. Den måtte avlyses i 2021 på grunn av pandemien.

– På grunn av restriksjonene i år har vi ikke mulighet til å selge mer enn 50 festivalpass, enn så lenge, sier initiativtaker Siri Lindstad til Blikk, men er likevel er glad for at årets utgave i det hele tatt gjennomføres.

.

Ørstaviks kvinnelige følgesvenn

I år gjester Hanne Ørstavik Versus for å diskutere kjærlighet og seksualitet. Hva ligger allerede i det enkelte mennesket, og hva skapes i et samspill mellom to eller flere?

Selv om Ørstavik som regel skriver om heteroseksuelle forhold, har den kvinnelige hovedpersonen ofte en annen kvinne som følgesvenn, bemerker festivalsjefene Siri Lindstad og Lisbeth Eilertsen.

I Ørstaviks senere forfatterskap undersøker hun erfaringer av og forestillinger om nærhet, fravær, begjær og trygghet. Ifølge festivalsjefene kan også skildringer av heteroseksuelle relasjoner utfordre og problematisere hvordan vi forstår kjønn og seksualitet, og i så måte forstås som «skeive».

– Vi er opptatte av at «skeiv» ikke bare trenger å bety homo. Det handler også om en utforskning av følelser og seksualitet, sier Lindstad.

.

Løfter Aanestad og Solberg

Arrangørene ser også fram til å løfte to norske forfatterskap i løpet av festivalhelgen: Ingrid Z. Aanestad og Jan P. Solberg.

Aanestad har utgitt seks romaner, en tekst om det å skrive og en essaysamling. Hun skriver stillferdig og stilsikkert, der historiene er som fortettede kammerspill, med kvinner i hovedrollene, ifølge Lindstad og Eilertsen.

De er også glade for å ønske Solberg velkommen og sier ingen skriver så ømt og fint om mennesker og livet som ham. Spesielt de tingene i livet det er vanskelig å sette ord på. Solberg debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2012 med romanen «Señor Stig» og i 2020 kom den etterlengtede andreromanen «Du skal være tro».

.

.

Variert program

I løpet av festivalen kan du fordype deg i et utvalg bøker og litterære emner. Blant annet vil Mohamed Abdi og Jan P. Solberg diskutere litterære helter og maskuliniteter, mens Hedda Robertsen og Ingrid Z. Aanestad legger ut på reise gjennom Djuna Barnes sin mørk og eksotisk underverden i romanen «Nattskog» fra 1936.

Muna Jibril og Kristin Fridtun møtes i samtale med Siri Lindstad. De skal diskutere noen av de mest spennende oversatte bøkene 2021 hadde å by på: «Zami. En ny måte å stave navnet mitt på» av Audre Lorde, «Purpurfargen» av Alice Walker» og «Jente, kvinne, annet» av Bernardine Evaristo. Tre romaner som på hvert sitt vis kretser rundt skeiv kjærlighet svarte kvinners posisjon i samfunnet.

Første festivaldag kan du også få med deg lærer, skribent og samfunnsdebattant Mohamed Abdis foredrag om den legendariske forfatteren James Baldwin. Baldwins romaner og essaysamlinger står igjen som noen av de viktigste verkene om skeivhet og svarthet i etterkrigstidslitteraturen.

.

.

Powerbeats og Tingeling-støv

Ifølge festivalsjefer og initiativtakere Siri Lindstad og Lisbeth Eilertsen starter programmet for fullt lørdag formiddag på Raufoss, før det går festivalbuss til Gjøvik lørdag ettermiddag, der resten av programmet for helgen finner sted.

Selv om litteraturprogrammet er satt til lørdagen og søndagen, starter festivalen egentlig allerede fredag 4. februar, riktignok med et filmatisk og musikalsk brak. På Fyrverkeriet bibliotek og kulturhus kan du få med deg visningen av stumfilmen «Peter Pan» fra 1924 til musikk av og med Tuva Syvertsen og band.

Syvertsen har komponert musikk spesielt til filmvisningen og skal vi tro ryktene får publikum en rocka folkejazz-versjon av historien om gutten som aldri vokser opp – med «powerbeats og halsbrekkende musikalske saltomortaler krydra med Tingeling-støv».

.

Mer informasjon om festivalen finner du på versusdagene.no.

.

Powered by Labrador CMS