Tegneserie

Forbudte følelser i cowboyland

I album nummer 83, tegnet av Ralf König, forsvarer Lucky Luke homokjærligheten, og møter også Buffalo Bitch og Sitting Butch.

Publisert

DET ER IKKE ofte tegneserier om cowboy-livet har en eneste skeiv strek. Men i Ralf Königs «Lucky Luke»-album, griper den lynraske helten til våpen for å forsvare homofil kjærlighet. 

Ralf König (63) er en av Tysklands mest suksessrike tegneserieskapere internasjonalt. Albumet hans er en ekte hyllest til Lucky Luke, selv om noen kanskje venter noe annet av en homopionér og serieskaper som er mest kjent for sine humoristiske og svært troverdige og utleverende Schwulcomix; tegneserier om homosubkulturen og spesielt lærhomsemiljøet som han publiserte på slutten av 1970-tallet i ulike undergrunnsmagasiner.

I 1987 kom hans store gjennombrudd med «Der Bewegte Man» (på engelsk som «Pretty Baby»), som også ble filmatisert i 1994 med stor suksess. Siden er Königs tegneserier oversatt til 14 språk og utgitt i 17 land. 

Oppgjør i Straight Gulch 

Albumet med originaltittelen «Choco-Boys», har på norsk fått tittelen «Bareback Mountain», og handler om Lucky Luke og hans snakkende hest som trenger noen dager fri for å slappe etter sine mange slitsomme dusørjakter. 

Ralf Königs Lucky Luke-album har tilført det lovløse ville Vesten en dæsj av homofetisjparadis. Her knirker stramme lærbukser og chaps til stor fryd.

De skal sysle med storfegjeting i naturskjønne og forhåpentligvis fredelige omgivelser. Lucky Luke har nemlig tatt på seg jobben med å passe på fem sveitsiske premiekuer, kjent for sin feite melk som er perfekt til sjokoladeproduksjon. Til å hjelpe seg med dette, har han tatt med seg den rødhårede og kraftige cowboyen Bud Willis. 

Når de så senere er alene under nattehimmelens stjernene ute i villmarka, åpner den fåmælte Bud opp både hjertet og skapdøra for Lucky Luke og forteller om sine forbudte følelser for cowboyen Terence. For det er ikke så enkelt plutselig å oppdage at man er homo i en slik brutal machobransje, og ikke minst stå fram når man tross alt kommer fra byen Straight Gulch (sic!) der alle som kan mistenkes for å ha et snev av homofili, nådeløst blir utstøtt og hånet. 

Dette medfører endeløse kaffepauser rundt leirbålet der cowboyene grubler over det vanskelige med å «komme ut» – innimellom storfegjeting og salongslagsmål. Når det viser seg at hemmeligheten deres allerede er ute, og det seiler opp til et oppgjør i Straight Gulch, oppdager Bud og Terences at de har ekte venner og allierte i Lucky Luke, Calamity Jane som har en date med Sitting Butch fra sikoristammen, og transindianeren Buffalo Bitch. Begge har dekorert hestene sine i regnbuefarger. 

Visse betingelser

Handlingen i «Lucky Luke»-albumene har i alle år stort sett vært en evig gjentakelse av western-klisjeer og variasjoner over heltens kamp for rettferdighet. Alltid fortalt med et skrått og humoristisk blikk på et kuriøst utvalg av sjeldne skjebner som vår helt møter i et evig lovløst samfunn.

Fra lisenseierne i Lucky Comics fikk König beskjed om at han ikke kunne gjøre Lucky Luke homofil i albumet. Det var da heller ikke noe problem mente serieskaperen, men han satte som betingelse at han skulle få fortelle en homofil cowboyhistorie. 

Albumet baserte han på suksessfilmen «Brokeback Mountain», men Königs Lucky Luke gjør likevel nesten det samme som Lucky Luke har gjort i 75 år allerede. Den ensomme cowboyen som trekker raskere enn sin egen skygge og rir rundt på Jolly Jumper, den klokeste hesten i det ville Vesten. Han som slåss mot de udugelige Daltonbrødrene og andre banditter, og innimellom treffer på den snille, men akk så sparsomt intelligente hunden Rattata, før han rir syngende inn i solnedgangen.

Pæreneser og brystvorter

Tegneserieskaper Maurice de Bévère (1923 – 2001) med signaturen Morris og forfatter René Goscinny (1926 – 1977) gjorde «Lucky Luke» til en av de klassiske europeiske seriene for alle aldre gjennom et persongalleri som også inkluderer Calamity Jane og Billy the kid – hentet fra det virkelige ville Vesten. Etter at Morris døde har andre tegnere og forfattere stort sett tegnet og fortalt om Lucky Luke i samme ånd. 

Tradisjonen tro gjør Ralf König også det i «Bareback Mountain», men har frimodig utstyrt tegneseriefigurenes med brystvorter, og «Long John»-undertøyet har dessuten fått en liten bule foran, noe som ikke har eksistert i Lucky Luke-anatomien før nå. Og selvfølgelig har alle figurene fått de typiske König-pærenesene.

«Bareback Mountain» er femte bind ute i hyllestserien i anledning 75-årsjubileet for Vestens raskeste revolvermann i 2021.

Lucky Luke, Bareback Mountain, album 83, laget for samlingen «A tribute to Lucky Luke after Morris» utgitt av Lucky Comics, Egmont forlag 

Powered by Labrador CMS