Litteratur

Nytt opplag av «Genderqueer» på norsk

– Etterspørselen etter denne kultboka har jo fått et ekstra oppsving den siste uka. Og det fortjener den, sier forlagsredaktør. Til Forbudte bøker-uka må forlaget trykke flere eksemplarer av boka.

«Genderqueer» omtales av anmeldere som en personlig fortelling og rørende og morsom veiledning for både unge i transformasjon og alle rundt dem.
Publisert

Årets Forbudte bøker-uke finner sted 7.–13. oktober i Norge og Sverige.

Forbudte bøker-uka markeres hvert år i flere land for å sette fokus på sensur og ytringsfrihet, og for å feire friheten til å lese det en vil.

Banned Books Week har blitt arrangert i USA siden 1982, og ble startet som en reaksjon på de økende utfordringene rundt sensur av bøker.

I dag er dette en stor internasjonal koalisjon av ytringsfrihetsorganisasjoner, bibliotek, forlag og bokhandlere, som jobber med å skape oppmerksomhet rundt og kunnskap om forbudt litteratur. 

Her i Norge koordineres uka av Universitetsbiblioteket i Oslo, i samarbeid med Norsk PEN og med støtte fra UiO:Demokrati.

En av bøkene som har figurert på forbudslisten i USA er Maia Kobabes selvbiografi «Genderqueer». 

Den selvbiografiske tegneserien beskriver forfatterens egen vei gjennom selvidentifisering som først bifil og så ikke-binær.

Tegneserieforfatteren beskriver både egne følelsesmessige utfordringer i forsøket på å navigere seg til en identitet hen føler seg hjemme i og relasjon til omgivelsene.

Så vel som både skeivt og allment ungdomsliv med sine opp og nedturer relatert til identitet, kropp og seksualitet.

Tegneserien omtales av anmeldere som en personlig fortelling og rørende og morsom veiledning for både unge i transformasjon og alle rundt dem.

Skeiv tegneserieklassiker

«Genderqueer» ble opprinnelige gitt ut i begrenset opplag til lesere over 16 år.

Oppmerksomheten eksploderte etter American Library Association i 2020 nominerte den til en av ti bøker til Alex-prisen.

Prisen gis til bøker skrevet av voksne som har en spesiell appell for lesergruppen 12 til 16 år.

I dag er «Genderqiueer» en av de mest omtalte og kontroversielle bøkene i USA de siste årene.

Tegneserien har fått Stonewall-prisen, er en av New York Times-bestselgere og har tatt anmeldere med storm.

Heidi McDonald, Publisher’s Weekly, skriver blant annet at «Genderqueer» er en utrolig sympatisk selvbiografi om selvoppdagelse presentert som ren og elegant kunst og som burde bli en skeiv tegneserieklassiker.

 I tillegg til Norge er den utgitt i Frankrike, Spania, Italia, Tsjekkia, Nederland, Brasil, Portugal, Sør-Korea, Japan og Kina. Tegneserien har fått betydelige oppmerksomhet i internasjonal presse.

Må trykke nytt opplag

I anledning årets Forbudte bøker-uke melder forlaget bak den norske utgaven, Måltrost, at forlaget trykker nytt opplag av «Genderqueer».

– Med det melder vi oss på markeringen av Forbudte bøker-uka. Etterspørselen etter denne kultboka har jo fått et ekstra oppsving den siste uka. Og det fortjener den, sier forleggerne Bård Nannestad og Sonja Dalseth i Måltrost i en pressemelding.

USAs mest forbudte bok – tredje år på rad

«Genderqueer» er for tredje år på rad kåret til den mest forbudte boka i USA.

Det skyldes blant annet konservative organisasjoner som Moms of Liberty, som ikke ønsker at bøker om kjønnsidentitet skal være tilgjengelig for barn og unge.

Boka er forbudt i skolesystemer i Florida, Texas og flere andre steder, og flere politikere har fordømt den.

Politiet skal sågar har rykket ut til en skole i Massachusetts for å fjerne boka, etter en klage fra en vaktmester. 

Markerer ytringsfriheten 

– Dette er kritisk for ytringsfrihetsklimaet og for velferden til en svært marginalisert gruppe mennesker. Det er viktig at vi setter søkelys på de kreftene som arbeider for sensur av slike fortellinger, og nedkjemper dem, sier forleggerne i Måltrost i en pressemelding.

– Vi mener at Maia Kobabes bok er en av de viktigste bøkene som er utgitt i USA det siste tiåret, og vi kommer til å fortsette å løfte den fram også her hjemme. 

Det nye opplaget ventes på lager innen kort tid.

 

 

Powered by Labrador CMS