Litteratur

Skeiv nordisk litteraturpris skal deles ut for andre gang

Litteraturprisen Prisma hedrer skeiv litteratur utgitt i Norden. – Det er på høy tid at skeiv barne- og ungdomslitteratur tas seriøst, sier Miss Shameless som sitter i juryen for bøker for de yngste.

Dragdronning og eventyrforteller Miss Shameless sitter i Prisma-jury.
Publisert Sist oppdatert

 

Prisma ble for første gang utdelt i fjor. Litteraturprisen hyller den skeive nordiske samtidslitteraturen.

Prisene deles ut i kategoriene Årets roman, Årets nordiske verk, Årets barnebok 0-6 år, Årets barne- og ungdomsbok 6 år og eldre, Årets biografi, Årets eksperimentelle tekst og Årets skjønnlitterære oversettelse.

Grenseoverskridene

 Juryemedlemmene er hentet fra hele Norden, og som leder for juryen i kategorien Årets nordiske verk finner vi norske Siri Lindstad.

Siri Lindstad benyttet også anledningen til å anbefale klassikeren, «Egalias døtre» av Gerd Brantenberg.

Lindstad er forfatter, kritiker og frilansskribent. Blant annet har hun skrevet flere essay for Blikk. Hun bor i Stockholm, hvor hun skriver på en bok om skeive kunstnere i eksil i ettertidskrigens Paris. 

I en promosak på Facebook skriver Lindstad:

«Jeg ønsker å bidra til at vi i Norden leser hverandres litteratur. Den queere litteraturen skal etter min mening i seg selv være grenseoverskridende, og da er det underlig om vi som lesere lar oss stoppe av nasjonale og språklige grenser.»

Hun nevner også hvordan fjordårets Prismautdeling fikk henne til å få øynene opp for færøyske Beinir Bergssons diktsamling «Sólgarðurinn», som hun kalle en opplevelse: «sanselig, sensuell, livsbejaende.»

Stimulere skeive skribenter

 Bak Prisma står organisasjonen og den skeive bokhandelen PAGE 28, som holder til i Malmø, og er Sveriges eneste bokhandel dedikert lhbt+-litteratur.

– Vi er veldig stolte over å få dele ut litteraturprisen Prisma for andre gang. Med den vil vi hylle den skeive litteraturen og samtidig stimulere skrivende skeive i hele Norden, sier Ebba Sandin Sundkvist i en pressemelding.

Miss Shameless, drag queen, sagoläsare, dragdronning og eventyrforteller, som sitter i barne- og ungdomsjuryen, understreker i samme melding at det er på tide at den skeive barne- og ungdomslitteraturen hylles.

– Det er på høy tid at skeiv barne- og ungdomslitteratur tas seriøst, og at skeive barn og ungdommer kan kjenne seg igjen og føle seg representert. Dette er dessuten et kunnskapsløft og viktig lesing også for dem som ikke er skeive, sier Miss Shameless i pressemeldingen.

Prisma deles ut i Malmø 7. desember.

Mer om prisen kan du lese her.

 

 

Powered by Labrador CMS