Selma Lagerlôf (t.v.) hadde et livslangt forhold til den seks år eldre forfatteren Sophie Elkan (t.h.) som hun skrev 3300 brev til. «Det er snakk om kyss og kjærtegn i brevene, men den fysiske tiltrekningen ble også omtalt som ‘ugraset’», ifølge biografen Anna-Karin Palm. Her fotografert i 1895 i Sverige før de dro ut på «livets ferieresa».

Selmas kvinner

Da hennes 42 000 brev ble offentliggjort, ble myten om den pripne jomfruen knust for alltid. Selma Lagerlöf elsket kvinner. Og hun levde ut kjærligheten i et livslangt trekantdrama.

Publisert Sist oppdatert

Få forfattere har vært så feiret i eget land som Selma Lagerlöf ble mens hun levde. Hun var både første kvinne og første svenske som fikk Nobelprisen i litteratur. Hun hadde blitt nominert flere ganger tidligere, men Det svenske akademiets daværende faste sekretær, Carl David af Wirsén, motarbeidet dette. Men i 1909 ble han nedstemt da et flertall av medlemmene bestemt seg for å gi henne prisen.

Beslutningen opprørte mange menn og framfor alt August Strindberg, som sies å ha blitt rasende. Han døde tre år senere og fikk heller ikke oppleve at hun også som første kvinne ble valgt inn i Det svenske akademiet – som hadde 17 mannlige medlemmer.

EN LUKKET BOK

Hun er den mest utlånte nobelprisvinner på svenske biblioteker. Men i mange tiår var ikke svenske litteraturforskere interesserte i hennes forfatterskap. Datidas mannlige litteratur- forskere mente at Lagerlöf var passé, og dessuten folkelesning (!). Ikke minst hadde hun et image som appellerte lite til intellektuelle menn: Selma var lærerinne da hun debuterte, og bøkene hennes er ofte preget av en meta- fysisk kristentro, de bærer lite preg av sosialrealisme. Men det frykteligste av alt var nok at hun døde uten å ha vært gift. Livet hennes var derfor en lukket bok ingen av dem gadd å åpne.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS