Selma Lagerlôf (t.v.) hadde et livslangt forhold til den seks år eldre forfatteren Sophie Elkan (t.h.) som hun skrev 3300 brev til. «Det er snakk om kyss og kjærtegn i brevene, men den fysiske
tiltrekningen ble også omtalt som ‘ugraset’», ifølge biografen Anna-Karin Palm. Her fotografert i 1895 i Sverige før de dro ut på «livets ferieresa».
Selma Lagerlôf (t.v.) hadde et livslangt forhold til den seks år eldre forfatteren Sophie Elkan (t.h.) som hun skrev 3300 brev til. «Det er snakk om kyss og kjærtegn i brevene, men den fysiske tiltrekningen ble også omtalt som ‘ugraset’», ifølge biografen Anna-Karin Palm. Her fotografert i 1895 i Sverige før de dro ut på «livets ferieresa».

Selmas kvinner

Da hennes 42 000 brev ble offentliggjort, ble myten om den pripne jomfruen knust for alltid. Selma Lagerlöf elsket kvinner. Og hun levde ut kjærligheten i et livslangt trekantdrama.

Publisert Sist oppdatert

Få forfattere har vært så feiret i eget land som Selma Lagerlöf ble mens hun levde. Hun var både første kvinne og første svenske som fikk Nobelprisen i litteratur. Hun hadde blitt nominert flere ganger tidligere, men Det svenske akademiets daværende faste sekretær, Carl David af Wirsén, motarbeidet dette. Men i 1909 ble han nedstemt da et flertall av medlemmene bestemt seg for å gi henne prisen.

Beslutningen opprørte mange menn og framfor alt August Strindberg, som sies å ha blitt rasende. Han døde tre år senere og fikk heller ikke oppleve at hun også som første kvinne ble valgt inn i Det svenske akademiet – som hadde 17 mannlige medlemmer.

EN LUKKET BOK

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS