Amerikaneren George Whitman omdøpte sin egen
bokhandel i 37 rue de la Bûcherie til Shakespeare and
Company i 1964, som en hyllest til Sylvia Beach’ butikk
som ble stengt under andre verdenskrig.
Amerikaneren George Whitman omdøpte sin egen bokhandel i 37 rue de la Bûcherie til Shakespeare and Company i 1964, som en hyllest til Sylvia Beach’ butikk som ble stengt under andre verdenskrig.

I lesbiske fotspor

Når forfatteren Diana Souhami vandrer gatelangs i Paris, er det i fotsporene til noen av historiens mest legendariske lesbiske kulturpersonligheter; Sylvia Beach, Natalie Barney, Gertrude Stein, og Bryher

Publisert

Lesbiske har hatt avgjørende betydning for modernistisk kunst og litteratur slik den vokste fram fra tidlig 1900-tall, ifølge den britiske forfatteren Diana Souhami. Hun mener de ikke har fått tilstrekkelig anerkjennelse og oppmerksomhet for dette. Souhami, nå 80 år gammel, startet som godt voksen å fortelle lesbiskes historie.

«Jeg begynte å skrive om lesbiske for 25 år siden i håp om å bryte stillhetens historie. Aksept kan ikke skje uten åpenhet, og jeg mener vi alle skal snakke ut på vår egen måte. Om du er stille og usynlig, er du ikke et problem for noen, du er så skjult at du ikke finnes. Så vi må grave dypt for å kaste lys over ‘disse praksisene’, fjerne skammen og rette opp i urett, navngi de som har undertrykt oss», forklarte hun i et intervju med nettstedet «forbookssake» i 2003.

Gjennom drøyt 40 år har hun gitt ut en rekke biografier og portretter om lesbiske (kunstner)liv. Flere av dem hun skriver om i sin siste bok, har Souhami også skrevet om tidligere, enten i egne biografier, eller som del av tidsskildringer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS