Versus - ny skeiv litteraturfestival

Den første helga i februar arrangeres det skeive litterære dager på Gjøvik, Raufoss og i Totenvika. Festivalen har fått navnet Versus og er den første i sitt slag i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Les også

– Dette er en våt drøm som blir til virkelighet, forteller Siri Lindstad, som sammen Lisbeth Eilertsen er initiativtaker til festivalen.

De jobber henholdsvis på Gjøvik bibliotek og Fyrverkeriet Bibliotek på Raufoss, som samarbeider om å arrangere Versus.

– Det har i de siste årene blitt gitt ut så mange gode bøker i Norge som handler om kjærlighet mellom kvinner, så denne gangen er det de som får størst plass på Versus, forteller Lindstad som jobber som arrangementsansvarlig ved Gjøvik bibliotek, og også er forfatter og journalist.

Hun har blant annet skrevet «Å fylle L-ordet med mening. Sexkart, slips og lesbiske liv».

– Dette er festivalen der man kan prate om bøkene man har lest. Det er faktisk ekstra kjekt å kunne diskutere bøkene med andre. På Versus vil forfatterne delta under hele festivalen, så det blir gode muligheter til også å samtale med dem utenom selve bokbadene, forteller Eilertsen, bibliotekar ved Fyrverkeriet bibliotek, som har vært drivkraften bak en rekke kulturhappenings i Gjøvik/Toten-området gjennom mange år.

Identitet og mørke

Versus starter lørdag 2. februar med tre bokbad på Kulturscenen på Gjøvik, ledet av Lindstad.

– For at flest mulig skal få med seg festivalen, så har vi lagt opp programmet etter togtidene. Vi samarbeider med NSB Gjøvikbanen som gir oss festivalpriser på togbillettene. Avgangen klokka ni lørdag morgenen fra Oslo S vil bære preg av Versus, lover Eilertsen.

På Versus vil forfatterne delta under hele festival­en, så det blir gode muligheter til også å samtale med dem utenom selve bokbadene.

Lisbeth Eilertsen

I det første bokbadet møtes forfatter, journalist, forsker og sosiolog Unn Conradi og forfatter, forlegger og slam-poet Martine Næss Johansen. Conradi har blant annet skrevet boken «Alt Uavklart» som kom ut i 2017. Næss Johansen debuterte med «Hvite jenter kan ikke synge blues» i 2015. I 2018 kom «Lykkelige mennesker har ikke bikkje».

– De skriver begge om identitet, og det ønsker vi å ta tak i, sier Lindstad.

I bokbad to blir det samtale mellom forfatteren Ylva Wærenskjold og forfatteren og journalisten Tina Åmodt. Wærenskjold debuterte i 2013 med romanen «Kom hjem når sorgene har løpt forbiۛ». I den skriver hun om et ungt lesbisk par i et destruktivt forhold. I romanen «Det blir aldri lyst her» fra 2014 skriver Åmodt om Sara som reiser med kjæresten Eli til Finnmark. Det er en intens fortelling om avhengighet, makt, ambivalens og hemmeligheter - og om å prøve å se klart i mørket.

– Det er dette mørket begge disse forfatterne skriver om som vi ønsker å sette fokus på i denne samtalen, forklarer Lindstad.

Kvinner som elsker kvinner

Siste par ut på Gjøvik er forfatterekteparet Mona Høvring og Rune Christiansen.

Det har i de siste årene blitt gitt ut så mange gode bøker i Norge som handler om kjærlighet mellom kvinner, så denne gangen er det de som får størst plass på Versus.

Siri Lindstad

– De skriver begge om kvinner som elsker kvinner, så de måtte vi ha med. Hun blant annet i romanene «Venterommet i Atlanteren» og «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født», og han i «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen».

Etter de tre bokbadene i Gjøvik, tar festivalen toget videre til Raufoss til festivalens siste bokbad der lyriker Ingvill Solberg skal lede samtalen.

I 2005 ble hun som yngste lyriker representert i «Dikt i hundre», en samling av «folkets hundre favorittdikt» kåret av Dagbladets lesere. Hun skal snakke med forfatterne Laila Sognnæs Østhagen og Ellisiv Stifoss-Hanssen på Fyrverkeriet kulturhus i Raufoss.

Sognnæs Østhagen debuterte i 2012 med romanen «Konglehjerte» som handler om Jenny som gifter hun seg med Anne, og får ro i livet helt til Anne ønsker seg barn. Stifoss-Hanssen debuterte i januar 2014 med romanen «La meg sove til dette bare er en drøm», om Mia som har fått livmorhalskreft lik etter at det er slutt med kjæresten Anne-Marie.

I tillegg til bokbad, inviterer festivalen til skeiv salong der Siri Lindstad snakker med forfatteren Kristin Fridtun som har skrevet boka «Homoflokar», og med regissør Audny Chris Holsen om hennes forestilling «Kim F».

Lørdagen avsluttes med en stor fest på Retro Bar og Livescene på Raufoss.

Kunståpning og Prinsesse Ivar

Søndag flytter festivalen til Totenvika galleri og kulturkafe. Her blir det åpning av utstillingen til Bjørnar Aaslund som før han ble kunstner, jobbet som kostymedesigner for Nasjonalballetten og som stylist for en haug med kjendiser, blant annet Bon Jovi, Annie Lennox og Billy Idol.

Etter åpning blir det foredrag av Bård Stensli som i 2017 fikk YS' likestillingspris for sin en kamp for å gjøre det enklere å være homofil i politiet. Det siste litterære innslaget i festivalen er et foredrag og presentasjon av den nye boka til Marion Arntzen, «Prinsesse Ivar». Hun er daglig leder for Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk, og har skrevet flere bøker om kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Festivalen rundes av med en minikonsert med artister som Versus-arrangørene vil annonsere navnene på senere.

Versus, lørdag. 2. og søndag 3. februar, Gjøvik, Raufoss og i Totenvika i Oppland.

Mer info: Versus - skeive litterære dager på Facebook og versusdagene.no

Powered by Labrador CMS