Reportasje

Psykologistudent, danser og teaterkritiker Grace Tabea Tenga (t.h.) steppet på kort varsel inn i panel- samtalen med Kristin Fridtun om romanene til Alice Walker, Audre Lorde og Bernadine Evaristo.

Rapport fra skeiv litteraturfestival på Toten

Det finnes noen ytterst få skeive litteraturfestivaler i verden. Som Naked Heart i Toronto og Saints and Sinners i New Orleans. Og så har vi Versus på Gjøvik/Toten.

Publisert

På toget en fredag ettermiddag tidlig i februar seiler snødekt innlandsmark forbi i stillhet, snart skal vi gå av Raufoss stasjon. Der skal vi inn sette oss i kinosalen og se den gamle stumfilmen «Peter Pan» fra 1924 med nyskrevet og spesialkomponert musikk laget av Tuva Syvertsen, og som hun og hennes musikere skal framføre der og da.

På lerretet ser vi 17-åringen Betty Bronson i rollen som Peter Pan, i en av de første crossdressing-rollene der en gutt spilles av ei jente. Vi ser vårt androgyne heltinne kjempe fryktløs mot den grusomme kaptein Hook til tonene av rocka folkejazz med powerbeats og halsbrekkende musikalske saltomortaler. Og dermed er Norges eneste skeive litteraturfestival sparket grundig i gang. Den eneste av landets over 130 årlige litteraturfestivaler.

– Vi er begge glade for at det skjer noe som dette, og gleder oss til å få høre om nye forfattere og bli kjent med bøkene deres, forteller Kari Klanderud som er på Versus sammen med kona Inger Schiager. De bor på Biri, bare 20 minutter unna med bil.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS