Bøker

Pionerbevegelsen var en masseorganisasjon for barn og ungdom i det kommunistiske Sovjetunionen. Barna og ungsomene ble som regel uniformert med det typiske røde speiderskjerfet.

Forbudt bok om forbudt kjærlighet i Sovjetunionen

To gutters romanse på en sommerleir provoserer Russlands myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Det er Sovjetunionen, det er 1986 og den sjenerte 16-åringen Yury ankommer en sommerleir han frykter blir en rekke meningsløse uker. Det er bare en ting som gjør han glad: gruppelederen hans, 19 år gamle Volodya. De to guttene blir forelsket, hele tiden vel vitende om at kjærligheten mellom dem er farlig og kan få dem fengslet i fem år. Etter sommeren går livene deres i hver sin retning, og det skal gå 20 år før Yury igjen forsøker å finne tilbake til Volodya.

Dette er plottet i den russiske novellen Summer in a Pioneer Tie (2021), skrevet av Elena Malisova og Katerina Silvanova. Boka ble først publisert digitalt, så oppdaget av Popcorn Books som spesialiserer seg på skeiv fiksjon. Og boken har vært en sensasjon med salg på over 200 000 eksemplarer bare i løpet av de første seks månedene etter utgivelsen.

Novellen i seg selv er ganske rett fram, enkelt skrevet. Den skildrer prosessen med å bli forelsket for første gang, og forholdet mellom Yury og Volodya beskrives kjærlig og lett. Og den unge kjærligheten vinner – selv om den møter utfordringer.

Der stopper også alt det lette, for boka, som inntil 5. desember i fjor også var å kjøpe i papirutgave i Russlands bokhandlere, er nå forbudt. Dette etter skjerpingen av landets lovverk mot «lhbt-propaganda», som tidligere var rettet mot informasjon til barn, men nå også omfatter film, bøker og markedsføring rettet mot voksne.

Midt i en katastrofal krig har russiske lovgivere nå vendt sin vrede mot en lyrisk ungdomsnovelle om kjærlighet. En av arkitektene bak den nye lovgivningen i landet uttalte at en avgjørende grunn til at lovene mot å informere om lhbt-tematikk nå skjerpes var «å bli kvitt bøker som Summer in a Pioneer Tie og andre lignende bøker»

For generasjonen som nå leder Russland, oppvokst i Sovjetunionen, er dette personlig: Mange husker sine sommerleirer med varm nostalgi og ser boka som et forsøk på å sverte deres fortid.

Hva Yury og Volodya angår, fortsetter deres historie. En oppfølger er allerede publisert og det arbeides med en tredje bok om de to. På en eller annen måte vil nok også disse bøkene fine sin vei ut i dagslyset.

Kilde: The New York Times

Powered by Labrador CMS