Bøker

Gutter og olje

Skifergass, døde landskap, hydraulikk og homoseksualitet i North Dakota blir en tikkende bombe for unge Taylor.

Publisert

Det nådeløse, rå klimaet i North Dakota gir ingen livsbetingelser for sårbare ting – eller mennesker. I Boys and Oil: Growing Up Gay in a Fractured Land (2022) forteller Taylor Brorby om sin egen opplevelse av veien inn i voksenlivet, omgitt av kull og et maskulint landskap som inspirerer til å slåss når følelser skal uttrykkes.

Brorbys memoarer er også varme. For han fisker, jakter og beveger seg på den gressbelagte prærien – beskrevet billedlig så man nesten opplever å være til stede. Han tilbringer også mye tid hjemme med bøker, der han oppdager seg selv som miljøaktivist og som homofil. En homofil gutt som i livet utenfor bøkene når som helst kan bli utsatt for hjerterå vold.

Opplevelsen av vold som kan slå ned når man minst måtte vente det, er like sterk når den potensielt kan rettes mot naturen som mot han selv. En kontroversiell metode som bruker hydraulikk til å frigjøre og samle opp skifergass er brukt i området, og blir et bakteppe når Brorby forsøker å dykke ned i sin egen families historie i det ørkesløse landskapet. Parallelt blir han kaldt jente og kjenner hele tiden på å være annerledes i byen Center, som han beskriver som ‘et veikryss uten trafikklys’.

Brorbys foreldre har vage anelser om at han sliter med å finne likesinnede – de som er interessert i kunst og musikk, som de selv sier det – og familien flytter til delstatshovedstaden Bismarck når han er tenåring. Ikke en storby, men hundre ganger større en Center. Nå vet Brorby at han er tiltrukket av menn, men han har brent fingrene før, og tør fortsatt ikke fortelle det til noen. Han konkluderer: «En liten kullbit i magen min sa meg at jeg skulle se vekk, fortalte meg at prærien brenner gutter som liker gutter.»

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS