Bokhøsten

Bokdebutanten Stina Vogt har en master fra Litterär Gestaltning i Göteborg. «Men hvordan skal jeg gråte når det blomstrer så voldsomt langs veiene?» er en poetisk fortelling om tre generasjoner kvinner under samme tak, der samholdet er sterkt og barndommen fri.

’’ Å være fri og klare å skrive

I høst skal Stina Vogt lese Mette Moestrup og Mette Christiansens danske gjendiktning av Sapfo. – Den greske dikteren fra Lesbos skrev og sang om kjærlighet, Afrodite, ritualer og erotikk. Tipper den er fin!

Publisert Sist oppdatert

5 kjappe

1: Bibliotek eller Jeff Bezoz?

Bibliotek.

2: Innbundet eller paperback?

Godt brukt paperback.

3: Billy bokhylle eller barskap?

Kombinasjonshylle med både bøker og sprit.

4: Virkelighetslitteratur eller krim- og spenningslitteratur?

Poesi!

5: Norsk litteraturfestival eller Øyafestivalen?

Jeg vil veldig gjerne på konsert snart.

Hva er din siste litterære forelskelse?

Jeg tror det kommer til å bli Liv Køltsows «Dagbøker i utvalg (1964-2008)» som kom ut tidligere i år, redigert av forfatter og regissør Hans Petter Blad og litteraturkritiker Kaja Schjerven Mollerin. Gleder meg til å lese hennes refleksjoner over livet og litteraturen. Jeg liker så godt å lese andres dagbøker fordi de minner meg på at det ikke bare er jeg som kaver og føler i livet.

Hvilken forfatter vil du gjerne møte i baren på Elsker?

Cora Sandel var en norsk forfatter og kunst- maler. Alberte-trilogien skildrer en ung kvinnes kamp for å realisere seg selv og bli selvstendig i en tid med sterke normer og krav.

James Baldwin. Vi hadde jo måttet skru tida litt tilbake, da. Men jeg skulle ønske at han satt der i baren med en sigarett og et silkeskjerf i halsen, og så kunne han egentlig bare snakket og jeg kunne lyttet og lært. Han var så klok, og med et veldig godt smil. Etterpå kunne vi svingt oss inntil Tove Jansson på dansegolvet, og så ville jeg invitert dem begge hjem på etterfest.

Hvilken romanfigur identifiserer du deg mest med?

Jeg tror nok kanskje det er Cora Sandels Alberte, heldigvis ikke med alle vanskelighetene hun må igjennom, men jeg levde meg veldig inn skildringen av alt Alberte tenker, i lengselen hennes etter å være fri og klare å skrive. At det tar så lang tid.

Liv Køltzows litterære utvikling, hennes tanker om kvinnerollen, og hvordan hun rammes av Parkinsons sykdom, utgjør hovedlinjene i «Dagbøker i utvalg 1964-2008».

Hvis du fikk bestemme, hvilken forfatter hadde du gitt Nobels litteraturpris til?

Glad jeg slipper å sitte i den komiteen, haha, men den danske poeten, romanforfatteren og essayisten Inger Christensen skulle hatt den, synes jeg.

Hvilken bok leser du akkurat nå?

Jeg har akkurat lest «Penge på lommen» av Asta Olivia Nordenhof. Dette er hennes første bok av sju om Scandinavian Star-katastrofen og kapitalismens mørke. Jeg likte den veldig godt. Jeg er fan av Nordenhof, jeg synes hun skriver uanstrengt, følsomt og beinhardt.

I film- og seriebransjen diskuteres det om skeive rollefigurer kan spilles av ikke-skeive. Bør/kan heterofile cis-forfattere skrive skeive bøker?

Jeg tenker vel at litteraturen blir best av at forfatterne får være mest mulig frie. Og så bør man ta det man skriver om på alvor, og skrive så godt man kan, og hvis noen skriver noe som blir dumt, feil, eller provoserende, så må man heller diskutere det ordentlig.

Vil du kalles for en «skeiv forfatter»?

Hvis det er sånn at man får velge sine merkelapper selv, men det er jo som oftest ikke tilfelle, vil jeg helst ikke ha noe foran forfatter. Forfatter holder for meg.

Powered by Labrador CMS