Sport

OL-medalje til lesbisk flyktning

Den lesbiske bokseren Cindy Ngamba tapte gullet i finalekampen, men med bronse er hun den første på OLs flyktningelag som har vunnet medalje, noensinne.

Bronsevinneren Cindy Ngamba har gjentatte ganger blitt nektet britisk statsborgerskap. Under OL i Paris representerte hun og Refugee Olympic Team de over 120 millioner flyktningene i verden.
Publisert

Under OL i Paris har 36 flyktninger fra elleve nasjoner konkurrert på OLs flyktningelag.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) startet Refugee Olympic Team (ROT) i OL i Rio de Janeiro i 2016. Men ingen av deltakerne tok medaljer i Brasil eller fem år senere i Tokyo.

I Paris kom lagets aller første bronsefargete. Medaljen gikk til lesbiske Cindy Ngamba, fra Kamerun.

25-åringen i mellomvektklassen (75 kilo) hadde kvalifisert seg direkte til den olympiske bokseturneringen og var også en av flaggbærerne ved åpningsseremonien.

Hun slåss seg fram til semifinalen torsdag 8. august, hvor hun tapte mot Panamas ti år eldre veteran, Athevna Bylon, i en seig kamp der til slutt poengene ble avgjørende.

Selv om Ngamba opplevde dette som et nederlag, hadde hun nå likevel skrevet unik idrettshistorie og ble derfor også hyllet av de 15000 tilskuerne i Roland Garros-hallen i Paris.

Refugee Olympic Team (ROT)-flagget vaiet høyt oppe på tribunen og tusenvis av tilskuere brølte navnet hennes gjennom hele kampen. For dem representerte flyktningen i ringen de over 120 millioner flyktningene i verden. 

Mobbet på skolen

 Fram til hun var 11 år bodde Cindy Ngamba med moren i Kamerun. Da flyttet hun og broren til England, for å bo hos faren i Bolton.

På OL i Paris-nettsiden Olympics.com presenteres noen av hennes første erfaringer med det nye landet slik:

«Etter å ha blitt mobbet på skolen på grunn av hennes dårlige engelsk, vekten og kroppslukten hennes, stilte to gymlærere – fru Park og fru Schofield – opp for henne som morsfigurer. Hun var tidligere en ivrig fotballspiller, og ble introdusert for flere andre idretter av lærerne, og slo seg til slutt på boksing.»

I et intervju med Olympics.com forteller Ngamba om hvordan hun oppdaget boksesporten i en tid hvor hun slet med å tilpasse seg:

«En dag, da jeg gikk fra fotballtreningen, så jeg mange gutter komme ut av et rom der alt jeg hørte var ‘bom, bom’. Jeg gikk inn og så gutter som slo hverandre i hodet, og jeg tenkte: ‘Dette er kult’».

Skremmende god

Lidenskapen hennes hadde blitt tent, og Ngamba begynte å trene på Elite Boxing gym i Bolton, 15 år gammel.

Men hun måtte vente i to år før hun fikk lov til å snøre på seg hanskene, trenerne forberedte henne på kampen i ringen med spenst- og kondisjonstrening og da de mente hun endelig var klar, viste det seg at hun var skremmende god.

25-åringen har vunnet nasjonale amatørtitler i tre separate vektklasser, og har vært engelsk champion tre ganger, i 2019, 2021 og 2022.

I år vant hun hun også gull i den internasjonale boksekonkurransen World Boxing Cup GB Open i England.

Ngambas suksess i amatørrekkene har ført til invitasjoner til å trene med noen av de beste i det profesjonelle spillet. Hennes prestasjoner har ført til at hun ble en av de 70 utvalgte flyktningene som har fått atletstipend som finansieres av IOCs olympiske solidaritetsprogram.

Lesbisk asylsøker

Som 18-åring sto Ngamba fram som lesbisk, og søkte om asyl i Storbritannia.

Før hun fikk opphold, måtte hun legge fram bevis på at hun er lesbisk til immigrasjonsmyndighetene. De gjennomførte også bakgrunnssjekker, intervjuer med venner og familie og meldingene hennes ble scrollet gjennom for å sikre at hun fortalte sannheten.

 Ngamba har også opplevd å bli arrestert.

Som 20-åring ble hun ført til et deportasjonssenter i håndjern sammen med broren. Utsendelsen til Kamerun ble stoppet i siste øyeblikk etter at noen hun kjente hadde tatt en telefon.

 «Jeg har levd gjennom livet mitt med å ha det øyeblikket hvor innenrikskontoret og immigrasjonsfolk kan komme og hente meg mens jeg går på gaten, når jeg er hjemme, når jeg går på skolen min, eller college», har hun fortalt i intervjuer.

 Hun sa også at hun tenkte «OK. Jeg lyver ikke. Jeg skal bare la dem gjøre det de må gjøre, og jeg håper bare at alt ordner seg til det beste».

Fem års fengsel

Etter en lang, vanskelig prosess fikk Ngamba omsider innvilget asyl i 2021 fordi hun kan risikere fem års fengsel i Kamerun. Der er sammekjønnsex for både menn og kvinner forbudt ifølge straffeloven fra 2016, maksimumsstraffen er fem års fengsel og bøter.

Ifølge Human Dignity Trust er det betydelige bevis på at loven rutinemessig håndheves, og at skeive regelmessig utsettes for diskriminering og vold.

Til tross for alle seire og mesterskap, 15 år i det hun kaller sitt hjemland og gjennomførte kriminologistudier ved Universitetet i Bolton, så vil likevel ikke Storbritannia gi flyktningen Ngamba statsborgerskap og pass.

Noe enda verre

Uten statsborgerskap kunne hun ikke være offisiell deltaker på det britiske bokselandslaget i Paris – selv om hun trener sammen med dem, deltok i foto-shoot med troppen og også hadde trenere fra landslaget i hjørnet under semifinalekampen mot Bylon.

Hennes mange søknader om britisk statsborgerskap, som også er støttet av bokselandslaget, er alle blitt avslått.

«Slik jeg ser det, gjør alle disse tilbakeslagene, det å komme til Storbritannia, barndommen, papirsituasjonen og boksingen min, meg bare sterkere mentalt og fysisk,» sier Ngamba i intervjuer, hvor hun konkluderer:

«Jeg tror jeg kan oppnå alt jeg har tenkt på fordi jeg har gått igjennom noe enda verre med papirsituasjonen min.»

 

Powered by Labrador CMS