Film

Bollywood på skeiva

I «Badhaai Do» gifter homofile Shardul og lesbiske Sumi seg for å sette en stopper for familiens masing om ekteskap.

Publisert

DEN INDISKE filmen «Badhaai Do» («Gratuler meg») er både tradisjonell og uvanlig på samme tid. Uvanlig fordi den har et tydelig skeivt plot. Tradisjonell fordi plottet er kokt sammen med alle de kjente ingrediensene i en typisk Bollywood-film: sang, dans, lett og familievennlig komedie og melodrama.

«Badhaai Do» er ikke den første indiske filmen med skeive karakterer eller handling. Filmen «Fire» (1996), som viser lesbisk kjærlighet, er et kjent unntak, og «Dostana» (2008) handler om kjærlighet mellom menn, hvis du legger litt godvilje til. Men det uvanlige med regissør Harshavardhan Kulkarnis «Badhaai Do», er at det skeive ikke er en sidehistorie – det er selve hovedhandlingen. Og som ikke er vanlig kost for publikum på indiske kinoer.

«Badhaai Do» følger den homofile politimannen Shardul og hans møte med den lesbiske gymlæreren Sumi. Han nærmer seg først Sumi med klønete bemerkninger. Sumi velger å ignorere ham. Hun søker heller lykken på lesbiske dating-apper.

Selv om filmen utilslørt handler om lesbiske og homofiles liv og utfordringer i India, har historien også en problemstilling som heterofile indere kjenner seg godt igjen i: giftepress. Shardul og Sumi er begge lei av familien som maser om at de bør gifte seg. Etter hvert gjør de nettopp det, men med hverandre riktignok. Selv etter bryllupsmaset har gitt seg, står Shardul og Sumi overfor problemer. De må nå opprettholde en fasade som ektepar, mens de i virkeligheten lever som venner.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS