Fredag 7. september kommer skuespiller Yuvraaj Parashar og regissør Kapil Sharma til Finnmark Pride og høgskolen i Alta for å fortelle om filmen «Dunno Y».
Filmen handler om kjærligheten mellom to indiske menn i en verden hvor heteronormene er plattformen for både samfunnet, familien og arbeidslivet. Bollywood har sjeldent tatt opp homofili i filmer og selv at heterofile kysser, er fortsatt uvanlig i den indiske filmkulturen. Men etter at den indiske hovedstaden legaliserte homofili i 2009, har homofili langsomt blitt mer akseptert i den indiske filmverdenen. Likevel regnes «Dunno Y … Na Jaane Kyun» som den første store Bollywood-filmen som tar opp homofili på en seriøs måte.

Under Finnmark Pride blir det også frekk, vill og utfordrende intimkonsert med pin-up performancegruppa The Hungry Hearts (THH). Gruppa ble dannet for seks år siden og har et stort fokus på kjærlighet og kropp. De har tidligere blant annet opptrådt på Høstutstillingen, Kansai International Queer Film Festival, Paris International Lesbian and Feminist Film Festival og Vestlandsutstillingen. Men de deltok også i demonstrasjonen mot at Fritt Ord-prisen 2009 gikk til Nina Karin Monsen og på homodagen 27. juni 2008 hadde de verdenspremiere på sin internasjonale lesbehymne «In Your Face» på Kvinnekvelden på Rockefeller.

Ut av skapet
Når landets nordligste fylke inviterer til Finnmark Pride, står aktiviteter og tilbud til fylkets 19 kommuner på programmet, og årets tema er OUT. Fortsatt lever mange i skapet, og ifølge arrangørene er dette vanlig i Finnmark.

– Det kan være vanskelig å komme ut som homofil, bifil, lesbisk eller transperson på bygda. De enorme avstandene mellom byene i Finnmark gjør det vanskelig å utvikle et sosialt nettverk som man ellers ser i større byer. Få vil være «den eneste homoen i bygda», sier Gunhild Steffensen Johansen.

Steffensen Johansen som er utdannet lærer, tok selv initiativ til å lage et skeivt nettverk for ungdommer i Finnmark, og hun stiftet Skeiv ungdom Finnmark i 2008. Hun har også vært pådriver for fagkurset «På Skeiv Kurs» og arrangementet Skeiv uke. «På Skeiv Kurs» er et fagseminar for yrkesgrupper som jobber med barn og unge, og målet er å gjøre deltakerne bedre rustet til å møte barn og unge som lurer på seksualitet og identitet. Skeiv Uke ble først arrangert i Hammerfest i 2009, og året etter ble det utvidet til Skeiv Uke Finnmark. Da ble også verdens nordligste og Finnmarks første prideparade arrangert i Alta. For fire år siden feiret Hammerfest «synlighetsdagen» ved å heise regnbueflagget foran rådhuset, og i 2010 heiste ti kommuner i fylket regnbueflagg på skoler og kommunale bygninger. Onsdag 5. september skal igjen regnbueflaggene til topps, og målet denne gangen er at alle fylkets 19 kommuner er med og viser sin støtte.

– Priden er åpen for alle seksualiteter og identiteter, og Finnmark Pride har tre mål. Å formidle faglig kunnskap gjennom seminarer, å vise at Finnmarks kommuner ønsker alle velkommen uansett seksualitet eller familieform og å tilby skeive i fylket et nettverk, sier Steffensen Johansen, som har med seg københavneren Jesper Bintos og Issát Ánde Eira i festivalteamet.

Den ti dagers lange skeive markeringen starter 31. august med Kick off party i Alta, Hammerfest og Kirkenes og følger på med blant annet Finnmark Prides første skeive kunstutstilling, filmvisning og kvinnekveld.

Program:
Fredag 31. august:
Kick off i Hammerfest og Kirkenes.

Lørdag 1. september:
Åpning av skeiv kunstutstilling på Arktisk kultursenter i Hammerfest. Gunhild Steffensen Johansen stiller ut fargerike og sterke malerier. Hammerfest-fotografen Rino Engdal stiller ut bilder. Fotograf Lill-Ann Chepstow Lustys fotoutstilling «Gay Kids, kule barn som også finnes» vises, og forsker Bera Ulstein Moseng snakker om utstillingen.

Søndag 2. september:
Bryllup på Tyven i Hammerfest. Med utsikt over de sju kirkesogn.

Mandag 3. september:
Om kjønnsnøytrale familer på Høgskolen i Finnmark, avd. Alta.

Tirsdag 4. september:
Sexoloisk rådgiver og leder for Amoroteket Stine Kühle- Hansen gjester Hammerfest og holder foredrag om hvordan du tilfredsstiller kvinner og deg selv.

Onsdag 5. september:
Felles flaggdag med regnbueflagget. Alle finnmarkskommunene.

Torsdag 6. september:
Filmvisning av «Weekend» på Hammerfest filmklubb.
Fagkurs i Alta om seksualitet og identitet.

Fredag 7. september:
Bollywood meets Alta. Filmen «Dynno Y» vises på Høgskolen i Alta
Gay times is good times med The Hungry Hearts på City spiseri

Lørdag 8. september:
Familiestund på Alta bibliotek
Kvinnekveld i Alta hvor The Hungry Hearts opptrer.
Mannekveld på Barlia i Alta

Søndag 9. september:
Vandretur i Venusberget i Alta

Hele uka: Skeiv utstilling på bibliotekene i alle Finnmarks kommuner. Med filmer, bøker, diktsamlinger og infomateriale med skeivt tema.

Mer info: facebook.com/FinnmarkPride