Botanisk kunst i Son

Publisert

Kunstneren Jens Sølvberg bruker grafikk og tekstur i bildene sine. Men metodene sine vil han ikke avsløre.

Botanikk står sentralt i Sølvbergs verk, men vridd til nye uttrykk.
Botanikk står sentralt i Sølvbergs verk, men vridd til nye uttrykk.

– Jeg vet ikke om noen andre som bruker dem, så vi lar dem forbli hemmelige, smiler han lurt. 2. juni åpner han sin nye utstilling i Son.

Brudd med regler

Grunnmotivet i Sølvbergs kunst er slik han selv beskriver det, fargesterkt og blomstrete. Med botanikken til grunn utforsker han hvordan den kan endres til å bli noe annet.

Samarbeidet med Runar Mauritzen ga Jens Sølvberg helt nye perspektiver på arbeidet sitt.
Samarbeidet med Runar Mauritzen ga Jens Sølvberg helt nye perspektiver på arbeidet sitt.

– Selv om fotografiet blir brukt i arbeidet, er verkene mine langt fra tradisjonelle fotografier, forteller han.

– Jeg er inspirert av grafikken, og ønsker å lage noe som minner om det, med full kontroll på former og farger. Verkene mine har også mange flere farger enn tradisjonelt foto, med blomster og planter som viktige elementer.

Sølvberg er selvlært som kunstner, og han tror verkene hans derfor bryter med en del vedtatte estetiske regler. Han forteller at han i utgangspunktet ikke hadde planlagt å bli kunstner da han begynte å jobbe med verkene sine.

– Jeg tenkte det kunne være nyttig å utvikle det fotografiske uttrykket mitt. Men jeg kjenner en del kunstnere, og de ga meg nye impulser. Derfra utviklet det seg.

Skeivt samarbeid

Impulsene hans har også kommet fra uante kilder. Blant annet fra en gammel kompis fra tiden han hang på London Pub.

- Jeg snakket med en Runar Mauritzen, som jeg har kjent i mange år. Men jeg visste ikke at han er en hobbyornitolog som liker å ta bilder av fugler. Det slo meg hvor gøy det kunne bli å fusjonere bildene hans med blomstene mine. Det ble en helt ny vending og fungerte så bra, forteller Sølvberg. Noen av disse verkene vil bli vist på utstillingen.

- Å få romstere i bildearkivet til en som har reist verden rundt og fotografert fugler, er et fantastisk privilegium, sier Sølvberg.

- Jeg fikk tillatelse til å gjøre hva jeg ville med bildene hans. Jeg visste at Runars fuglebilder ville påvirke kunstbildet, men jeg kunne aldri forutsi sluttresultatet. Det var like spennende hver gang.

Utstillingen vil gå fra 2. juni til 1. juli hos Son Rammeverksted og Galleri. Åpningsdagen er det også være vernissage fra kl 13.00.

– Det går båt dit fra Aker Brygge klokken 10, forteller Sølvberg med et smil.

Info: Separatutstilling med Jens Sølvberg