Slåss for avkriminalisering i Botswana

FRI bidrar med en halv million kroner til søsterorganisasjon Legabibo i Botswana.

Publisert Sist oppdatert

I mange år har lhbt-bevegelsen i Botswana kjempet for å fjerne en lov som fram til nå har kriminalisert homoseksualitet. Ifølge loven kan sex mellom to personer av samme kjønn straffes med fengsel i inntil 7 år.

I 2019 vant den skeive bevegelsen en viktig seier da høyesterett i en enstemmig dom fastslo at loven var imot landets grunnlov.

Da dommen falt uttalte Anna Mmolai-Chalbers fra Legabibo, den største lhbt-organisasjonen i landet:

– Dette er en utrolig livsendrende beslutning. Selv om den ikke fjerner alle overgrepene som har blitt begått mot enkeltpersoner i lhbt-miljøet. Så er det et steg i riktig retning for å gjenopprette vår verdighet som mennesker.

Myndighetene har anket avgjørelsen, og det er sannsynlig at domstolen vil behandle saken på nytt i 2021. Legabibo er skuffet over at myndighetene valgte å anke og mener det er et eksempel på at det fortsatt er mye homofobi og transfobi i samfunnet.

Kirkens rolle

FRI har startet opp et samarbeid med Legabibo for å støtte arbeidet mot loven som kriminaliserer kjærlighet og samtykkende seksualitet. Støtten i 2021 er på 500 000 kroner, og dersom samarbeidet er vellykket vil FRI fortsette støtten på samme nivå i 2022.

– Vi vet at kirken står sterkt hos de fleste botswanere, og religiøse ledere har en langt større politisk innflytelse enn det de har her i Norge, så avkriminalisering er avhengig av at lhbt-organisasjonen har dem med på laget, sier FR-leder Inge Alexander Gjestvang.

Avkriminalisering handler om så mye.

– Vi trenger å arbeide med religiøse ledere for å endre holdningene deres” ”Når religiøse ledere forkynner kjærlighet skaper det aksept i resten av samfunnet og bidrar til et tryggere liv for lhbt-personer, sier Bradley Fortuin i Legabibo.

I 2019 støttet FRI opplæring for kirkeledere i Botswana om lhbt-spørsmål og om hvordan kirkene kan bidra til å bekjempe vold og diskriminering av lhbt-personer. Da høyesterett fattet sin avgjørelse kom kirkerådet i landet med en uttalelse som slo fast at homofile er en del av Guds skaperverk og skapt i Guds bilde på lik linje med alle mennesker. Kirkerådet oppfordret kristne som reagerte negativt på dommen til huske verdien av gjensidig respekt og ikke la andres seksuelle orientering gi grobunn til hat og diskriminering.

Noe er i ferd med å endre seg og Bradley Fortuin er optimist for veien videre.

– Vi håper at de neste årene vil samfunnet vårt bli mye mer inkluderende for lhbti personer. Vi håper at vi vil kunne få lover som beskytter oss mot vold, mot beskyttelse i arbeidslivet og i skolen og like muligheter for å kunne inngå ekteskap. Vi håper at vi vil ha positiv representasjon av lhbt-personer i kirkene, og at det forkynnes kjærlighet og ikke hat.

For FRI er det både spennende og givende å støtte arbeidet i denne viktige fasen for skeive i Botswana.

– Hvis homoseksualitet blir avkriminalisert i løpet av de neste årene kan vi glede oss over at vi i FRI har gjort vårt for at det skjedde, sier Inge Alexander Gjestvang.

Powered by Labrador CMS