Brann mot homohets

Publisert

– Det er viktig at vi som klubb er åpen og inkluderende for alle, sier Rune Soltvedt, leder for utviklingsavdelingen i Brann. Håvard Øvregård i Norges Idrettsforbund (NIF) er leder for prosjektet «Med idretten mot homohets», og torsdag 4. juli snakket han til en samlet spiller- og ledergruppe i Brann, inkludert hovedtrener Rune Skarsfjord og Rune Soltvedt, leder for utviklingsavdelingen i Brann. Det er forøvrig første gang Øvregård holder foredraget for en spillergruppe i Tippeligaen. Noen av de viktigste temaene som ble diskutert på foredraget var bruken av ordet homo som et skjellsord, utfordringer som homofile idrettsutøvere møter i sin hverdag og målet om nulltoleranse av homohets i idretten.– Målsettingen er at idretten på alle nivåer skal være tydelig på at hets og trakassering er noe vi ikke aksepterer. Homohets er i strid med verdiene i norsk idrett, det er i strid med begrepet Fair Play og det er i strid med at idrettsglede skal gjelde for alle, sier Håvard B. Øvregård til Brann.no. Øvregård kom med eksempler på hvordan homohets kan ødelegge idrettsgleden for utøvere uansett legning, og han snakket om hvordan trenere og ledere kan behandle temaet slik at både spillere, supportere og alle andre som ønsker å være involvert i Brann og idretten føler at de er aksepterte og velkomne.– Vi ønsker at det skal være like lett å være åpen homo som åpen hetero på alle nivåer innen idretten, sier han. Håvard Øvregård har jobbet målrettet i seks år med å gi idretten sjansen til å snakke om homohets og hvordan bli kvitt problemet.– Vi er glade for å ha blitt invitert til Brann, og jeg ønsker å skryte av klubben fordi den ønsker å gå foran. Mitt ønske er at flere toppklubber i norsk idrett følger i samme spor og tar problemet med homohets på alvor, og jeg opplever det slik at både trenere og spillere i Brann har et reflektert forhold til temaet, sier Øvregård til Brann.no.

Rom for åpenhet

Leder for utviklingsavdelingen i Brann, Rune Soltvedt opplevde foredraget som informativt og sier i en kommentar til Blikk Nett at han fikk ny lærdom.– Vi fikk ny kunnskap og en forståelse for et tema som i lang tid har blitt sett på som en utfordring innenfor fotball, sier Soltvedt og legger til at det ikke er viljen det står på i Brann. – Brann ønsker å være en åpen og inkluderende klubb på alle måter, og vi skal være åpen for alle uavhengig av legning og etnisitet, sier Soltvedt. Om uvitenhet og homohets kan ha ført til at fotballen går glipp av storspillere synes Soltvedt det er vanskelig å ta stilling til.– Men det burde være, og er nok, innlysende at det kan og har skjedd. Samtidig har jeg lyst å presisere at det må være opp til den enkelte spiller om man har lyst å stå fram, eller å være åpen. Men for Brann som klubb skal det være rom for åpenhet, og det faktum at man vet at man har muligheten til å være åpen kan være det som skal til for å velge åpenhet, sier Soltvedt til Blikk Nett.

Fornøyd supporter

Gjert Moldestad, Brann-supporter, åpen homo og redaktør for Brannfazina Den 12. Mann er glad for at Brann omsider møtte Norges Idrettsforbund.– Jeg har sett frem til dette. Det er spesielt flott at Brann ikke bare snakker om å ta tak i temaet, men at de faktisk også gjennomfører det, sier Moldestad til Blikk Nett. Moldestad har tidligere utfordret norske fotballklubber på homotemaet og har brukt den britiske klubben Arsenal som et eksempel til etterfølgelse. Fotballklubben Arsenal markerte i februar i år LGBT History Month på hjemmebane under en kamp mot rivalene Blackburn Rovers og inviterte på samme tid representanter fra ulike lhbt-organisasjoner til kampen, organsiasjoner som Football v Homophobia, Stonewall og Kick It Out. Engasjementet til Arsenal markerte også oppstarten av en lhbt-supportergruppe kalt The Gay Gooners. Arsenal har støtter kampanjen Football v Homophobia og har forpliktet seg til å jobbe for et inkluderende og trygt miljø for alle sine supportere. At Brann, klubben i Moldestads hjerte, nå har møt Håvard Øvregård og fått innføring i prosjektet Med idretten mot homohets mener han viser to ting.– Det viser at Brann ønsker å være en åpen klubb for alle - uansett hva slags legning en måtte ha. Det er flott. Men de viser med dette også at de tar homohets på alvor. I tillegg håper jeg nå Brann kan lede an slik at andre klubber også skjønner at dette er viktig. Brann sitter nå på ekspertise de ikke hadde tidligere, avslutter Gjert Moldestad.